„М+С Хидравлик“ и „Елана Агрокредит“ влизат в състава на SOFIX

Дружествата „М+С Хидравлик“ АД и „Елана Агрокредит“ АД влизат в състава SOFIX на мястото на „Доверие обединен холдинг“ АД и „Индустриален холдинг България“ АД. Промяната влиза в сила от 25 септември 2018 г.“М+С Хидравлик“ и „Елана Агрокредит“ влизат в състава на SOFIX.

Резултат с изображение за бфб

„М+С Хидравлик“ АД влиза на 7-о място в SOFIX, съгласно общо четирите критерия за ликвидност (брой сделки, оборот и спред и пазарна капитализация). „Елана Агрокредит АД“ влиза на 10-о място.

Последното 15-о място по критериите е за „Трейс груп холд“ АД, който остава в индекса благодарение на факта, че „Софарма“ АД и „Софарма Трейдинг“ АД са в една група и надхвърлят общо 20% от теглото в индекса, което противоречи на правилата на индекса. Затова и „Софарма трейдинг“ АД остава извън него.

Предпоследното място в индекса се заема от „Холдинг Варна“ АД, а 13-тото от общо 15 е за „Еврохолд България“. Номер 12 и номер 11 са за съответно „Албена“ АД и „Стара планина холд“ АД.

Следващото ребалансиране на SOFIX ще е през март 2019 г., когато сериозна заявка за влизане в индекса е дало дружеството „Градус“ АД, като предстои да видим чие място може да заеме.

Промените в SOFIX касаят фонда Expat SOFIX ETF, който следва индекса, информира investor.bg.

Съветът на директорите на БФБ АД също така съобщава, че няма промени в състава на индекса BGREIT.

При BGBX40 има 5 излизащи и 5 влизащи, а именно излизат „Топливо“ АД, „Проучване и добив на нефт и газ“ АД, „Булгартабак Холдинг“ АД, „Актив Пропъртис“ АДСИЦ и „Северкооп Гъмза Холдинг“ АД. На тяхно място влизат „София Комерс-Заложни къщи“ АД, „Параходство Българско речно плаване“ АД, „Елхим Искра“ АД, „Лавена“ АД и „Чайкафарма Висококачествените лекарства“ АД.

При индекса BGTR30 се изваждат „Велграф Асет Мениджмънт“ АД, „Химснаб България“ АД, „Болкан енд Сий Пропъртис“ АДСИЦ и „Инвестиционна Компания Галата“ АД. Новите попълнения са „Св. Св. Константин и Елена Холдинг“ АД, „Синтетика“ АД, „Хидравлични елементи и системи“ АД и „Агрия Груп Холдинг“ АД.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *