Мутафчиев втрещен от лукса в БДЖ

Наказват шефове заради покупката на лимузина за 150 хил. лева

„Втрещен съм от лукса, който си създават някои шефове в БДЖ.“ Така транспортният министър Петър Мутафчиев коментира факта, че шефовете на железниците са си купили чисто нов автомобил „Фолксваген Фаетон“, който щели да използват за представителни цели. Държавната компания, която е в окаяно финансово състояние, е дала 150 хил. лева за лимузината. Причината за харча била, че другото ВИП возило „Пежо“, което все още е в гаранция, е с развален бордови компютър.

Недопустимо е Съветът на директорите на едно губещо предприятие да си позволява подобен лукс. Не че искам да ходят пеша, но все пак трябва да има мярка на колко скъпа кола може да се вози определен ръководител, коментира Мутафчиев. Той се закани, че ще предприеме всички мерки така, че всеки един от виновните да получи наказание. Няма финансово нарушение, но има морално. Такива действия са извън политическия и управленския морал, коментира още Мутафчиев. Председател на управителния съвет на БДЖ е зам.-министърът на транспорта Георги Петърнейчев.

Транспортният министър ще поиска около 130 млн. лева от бюджета за реконструкция на железопътната инфраструктура. Причината е, че до средата на 2008 г. реално няма да се усвоят пари от еврофондовете, защото нямаме проекти. А в същото време трябва да се подобрят условията и безопасността в железницата. Допълнително ще се увеличи и субсидията в пътническия транспорт с 16 млн. лв., за да не се пренасочват пари от товарните превози.

Ивайло ВЕЛКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *