Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Това е мюсюлмански празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10–ия ден от месец „зул хидж“ по мюсюлманския календар хиджра в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. На него се колят жертвени животни (наречени курбани) — овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди заколението.

Празникът започва 70 дни след Рамазан Байрам и продължава 4 дни. Този курбан се раздава на бедните. Хората, които правят курбан заедно са винаги нечетно число (3,5,7).

В София Байрамът започна в 7,50 часа,  а в останалите райони на страната приблизително с 18 минути по-рано, в зависимост от отдалечеността им от столицата. На този ден цялото семейство се събира около трапезата. Младите искат прошка от възрастните, а скараните, се помиряват. По време на празника, изповядващите мюсюлманското вероизповедание, трябва да извършат поклонение (хадж – в Мека) – ритуалът се извършва в долината Мина, където се „убива Дяволът с камъни“. Всеки поклонник трябва да хвърли по седем камъка срещу три 18-метрови колони край моста Джамра, които символизират дявола. Хвърлянето на камъните става на мястото, където според историята Сатаната изкушавала Ибрахим. Курбан Байрам е характерен с курбаните, които се принасят в жертва в името на Аллах. Смисълът на курбана не се състои в заколението на животното, нито в неговата кръв, нито пък в месото на животното. Целта на курбана се изразява в боязънта пред Аллах и подчинението на Неговата повеля. Нощта срещу Курбан Байрам е благословена и на вярващите се препоръчва да се молят горещо. След нощния намаз до късно те четат откъси от свещения Коран. Вярва се, че в тази нощ молитвите непременно биват чути, а желанията се сбъдват. Първият ден започва със сутрешния намаз, последван от проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал – курбан. Задължително в този ден се дава садака (подаяние) на по-бедните.

Над два милиона мюсюлмани вчера започнаха да се събират на връх Арафат за годишното поклонение в Мека, предаде Франс прес. „Хаджът тече нормално. Всичко върви добре“, заяви пред АФП говорителят на вътрешното министерство генерал Мансур ал Турки. Тази година са мобилизирани близо 100 000 агенти на силите за сигурност и гражданската отбраната, за да следят за реда в светите места.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *