Набират специалисти в САЩ за работа в АЕЦ ”Фукушима”

Изискванията към специалистите включват: квалификация в областта на ядрената промишленост, паспорт, съгласие на семейството на кандидата, желание на кандидата да работи в замърсен с радиация район. За усилията си наетите специалисти ще получат възнаграждение, което е по-високо от обичайното в тази сфера и удовлетворението, че работят за решаването на сериозна криза.
Фирмата вече е наела няколко кандидати. Първата група включва не повече от 10 души, които ще заминат за Япония в неделя.
САЩ ще изпратят скоро в Япония две огромни бетонови помпи – най-големите по рода си в света – за изливане на вода за охлаждане на повредените реактори във Фукушима, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на компанията, която ги изпраща.
Машините, произведени от германската компания „Путцмайстер“, се използват за наливане на бетон при строителството на небостъргачи, мостове и други масивни конструкции. След модифицирането им в Южна Каролина и Калифорния, помпите ще могат да изливат вода в реакторите, каза говорителка на „Путцмайстер Америка“, филиала на компанията, базиран в Уисконсин. Ако се вземе решение за издигане на бетонен саркофаг около даден реактор (по метода, използван при Чернобилската катастрофа през 1986 г.), оборудването ще може да се справи и с тази задача, уточни говорителката.
Съдържанието на радиоактивен йод-131 в морската вода край АЕЦ „Фукушима-1“ се е понижило значително, но все още надхвърля 2175 пъти нормата, съобщи днес японската Агенция за ядрена и промишлена безопасност, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Вчера, по данни на агенцията, този показател е превишавал 4385 пъти установения праг.
За спешното изпомпване на водата с необичайно високо равнище на радиация от препълнената циркулационна система в турбинните зали на четирите най-проблемни реактори във „Фукушима-1“, както и на водата, събираща се в тунелите близо до сградата на енергоблоковете, ще бъде построен нов резервоар, съобщиха токийски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.
Планът е одобрен от японското правителство, след като са взети предвид препоръките на японски и американски експерти. Проектът предвижда прехвърлянето на 20 000 тона силно радиоактивна вода в новото съоръжение. В резервоара водата ще бъде филтрирана със специални химически реактиви, след което отново ще бъде връщана в системите на реакторите.
Работниците в АЕЦ „Фукушима-1“ нямат достатъчно дозиметри, призна ръководството на компанията оператор ТЕПКО и обеща да поправи нещата. Преди цунамито от 11 март в централата е имало около 5000 индивидуални дозиметри, които издават звуков сигнал, предупреждаващ за опасно равнище на облъчване. Повечето от уредите обаче са излезли от строя и сега в района на възстановителните работи функционират само 320, при положение че има дни, когато в централата работят 800 души, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *