Наградиха рейтинговите университети

22 университета бяха наградени снощи в софийската зала „Виваком Артхол“ на церемония, организирана от в. „24 часа“. Това са първите награди на университетите, които са определени на база тяхното класирани в рийтинговата система за 2016 г. „Българският рейтинг е най-добрият в света, няма друг, който да дава толкова мащабно сравнение“, заяви в началото на церемонията главният редактор на в. „24 часа“ Борислав Зюмбюлев.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е лидер в рейтинговата система на висшите училищата. Университетът е първенец в 21 от 25 професионални направления, с които участва в рейтинговата система на висшите училища в България.

„Много благодаря на всички в тази зала. Много от нашите декани са тук, скромно седналми отзад. Сигурен съм, че заедно ще постигнем много повече успехи“, каза ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, след като получи своята награда от президента Росен Плевнлиев.

Според класацията Техническият университет в София е лидер в 6 от общо 9 професионални направления, застъпени в него. Медицинският университет в София е първи в 5 от 5 професионални направления, в които обучава студенти, иунформира . С по 3 първи места са Аграрният университет в Пловдив, Химикотехнологичният и металургичен университет в София, а две класации се оглавяват от Лесотехническия университет. Други 14 висши училища имат лидерски позиции в по едно професионално направление. В 8 класации на водещи места са висши училища извън столицата.

„Искам да благодаря на всичкщи ректори на университети. Много е трудно да започне нещо добро. Когато станах министър на образованието ми се наложи да спася този проект. Не беше лесно да се приеме от всички, не беше лвесно да се утвърди. В първото правителство на г-н Борисов се въведе рейтингжовата система и финансирането се обвърза с нея. А това е реформа. Това е националната цел, не просто образование, а качествено образование“, заяви столичната кметица Йорданка Фандъкова, която връчи отличието на ректора на УАСГ проф. Иван Марков.

Радомир Чолаков, изпълнителен директор на „Каолин“ пък се отказа да връчи сам наградата за развиването на направления с висока добавена стойност за икономиката е Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“. Причината бе, че в залата бе собственикът на „Геотехмин“ Цоло Вутов. „Няма човек в нашия бранш, който дава 5% от БВП, който да съчетава по-добре бизнеса и науката. Правото да връчи наградата е на проф. Вутов“, каза Чолаков. Така собственикът на „геотехмин“ даде наградата на ректора на МГУ проф. Любен Тотев за „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“ и „Машинно инженерство“.

Военна академия „Георги Стойков Раковски“ бе отличена на първо място в професионалното направление „Военно дело“. Първенец в „ЗДравни грижи“ пък е Медицинският университет в Плевен, а варненският в „Обществено здраве“.

Националната спортна академия води в направлението „Спорт“. Първенец по опазването на националната сигурност е Академията на МВР.

Въпреки че е основан едва преди 25 години Американският университет в България се утвърди като едно от най-елитните висши училища. Според рейтинговата система през 2016 г. то е първенец в професионалното направление „Администрация и управление“. „Ние сме втори в много направления и ще дадем всичко от себе си, в една честна конкуренция да догоним другите университети“, каза президентът на АУБ Страци Кулински.

Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, която тази година празнува 95-ата си годишнина, е лидер в направлението „Музикално и танцово изкуство“. По „Теория и управление на образованието“ водещото място е на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. „Хранителни технологии“ е професионалното направление, което дава първо място на Университета за хранителни технологии.

Тракийският университет в Стара Загора води в животновъдството. Наградата за професионалното направление „Изобразително изкуство“ естествено отива при Националната художествена академия, а за „Театрално и филмово изкуство“ при Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Първи в направлението „Теория на изкуствата“ е Нов български университет. Лесотехническият университет и лидер в 2 направления – „Ветеринарна медицина“ и „Горско стопанство“, информира в.24 часа. Три челни места има Аграрният университет – в „Растениевъдство“, „Растителна защита“ и „Животновъдство“. Химикотехнологичният и металургичен университет взема награда за „Материали и материалознание“, „Металургия“ и „Химични технологии“.

Медицинският университет в София има 5 челни места по направленията, по които обучава – в „Медицина“, „Стоматология“, „Фармация“, „Здравни грижи“ и „Обществено здраве“. Техническият университет в София е класиран на първо място в „Електротехника, електроника и автоматика“, „Енергетика“, „Комуникационна и компютърна техника“, „Машинно инженерство“, „Общо инженерство“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“.

С най-много първи места е Софийският университет. Алма матер има водещки позиции в „Биологически науки“, „Биотехнологии“, „Икономика“, „Информатика и компютърни науки“, „История и археология“, „Математика“, „Науки за земята“, „Обществени комуникации и информационни науки“, „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Политически науки“, „Право“, „Психология“, „Религия и теология“, „Социални дейности“, „Социология, антропология и науки за културата“, „Туризъм“, „Физически науки“, „Филология“, „Философия“, „Химически науки“.

Най-висок среден месечен облагаем доход получават завършилите „Информатика и компютърни науки“ в Софийския университет – 3237,65 лв., следвани от дипломиралите се в „Администрация и управление“ в Американския университет в България – 3056,54 лв.

В челната 15-ица по доходи са направленията „Информатика и компютърни науки“ – и в Американския университет в България, и в Нов български университет и „Комуникационна и компютърна техника“ – в Техническия университет и в Нов български университет. Диплома от направлението „Обществено здраве“ в медицинските университети в София и Пловдив и в Нов български университет също носи високи доходи, както и „Машинно инженерство“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *