Награди за първокласни инвеститори

Компаниите „Алкомет“, „Кроношпан България“ и „Ветпром“ получиха днес от държавата сертификати за инвестиция клас „А“ за проекти на обща стойност 133.1 млн. лв. с очаквани нови над 200 работни места, съобщи Министерството на икономиката.

„Алкомет“ АД получи сертификата за проекта „Увеличение на производствения капацитет и повишаване на производствената ефективност“, който ще се реализира в община Шумен. Дружеството е един от големите производители на алуминий на Балканите. Размерът на инвестицията възлиза на 69 млн. лв., а новите работни места са 100. Членът на управителния съвет на „Алкомет“ АД Семих Батурай посочи, че проектът ще включва нова производствена линия и преса за алуминиеви листи. „С откриването на новите 100 работни места служителите ни ще станат над 1000“, допълни той.

Проектът на „Кроношпан“, който е водещ производител на материали от дървесина за мебелната индустрия, е за увеличаване на производствения капацитет на линия за производство на ПДЧ и изграждане на производство на МДФ. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, за периода на инвестицията възлиза на 42.6 млн. лв. „Разширяването на производството на завода във Велико Търново чрез линия за плочи от дървесни влакна и частици ще добави нова продукция на предприятието“, обясни управителят на компанията Николай Банков. „Предвиждаме и разкриването на 100 нови работни места“, допълни той.

Инвестиционният проект на „Ветпром“ АД е за производство на фармацевтични продукти за хуманитарна и ветеринарна медицина. Проектът ще се реализира в Радомир, област Перник, а размерът на инвестицията е 21.5 млн. лв. Ще бъдат разкрити 35 нови работни места, пише dnevnik.bg. Проектът предвижда покупка на нови производствени и спомагателни машини, съобщи изпълнителният директор Стефан Божинов.

Сертификатът клас „А“ означава, че държавата се ангажира да улеснява компаниите при изпълнението на инвестиционните им планове. Подкрепата ще включва съкратени срокове и индивидуално административно обслужване и финансово подпомагане за обучение за придобиване на професионална квалификация на лица, включително на стажанти от висшите училища в страната, заели новите работни места, се казва в съобщението.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *