Надзорът в ЕС предупреждава за рискове при криптовалутите

Надзорът в европейските банкови институции –  контролните органи за мониторинг на ценните книжа, контрол на  банковото дело,  застраховане и пенсии  вече официално издадоха предупреждение в целия ЕС за потребителите, които са изкушени и съответно подложени на рискове от закупуване на виртуални валути. Европейските надзорни органи предупреждават потребителите, че съществуващите опасности касаят предимно високорискови и нерегламентирани продукти и по тези причини те не са  подходящи за инвестиционни, спестовни или пенсионни продукти за планиране. Европейските надзорни органи в областа на финансите и банковото дело точно и аргументирано изказват своите опасения, че все по-голям брой потребители купуват подобни ценни книжа или така наречените виртуални валути, без изобщо да са наясно с рисковете, свързани с тях. Криптовалутите като Bitcoin са обект на екстремна нестабилност на цените и са показали ясни признаци на балон за ценообразуване, а потребителите, които купуват такави криптовалути, трябва да са наясно, че съществува висок риск да загубят голяма част от инвестираните средства или дори всички от тях.
Освен това съответните криптовалути и обменът, в които потребителите могат да търгуват, не са регулирани от законодателството на ЕС, което означава, че потребителите, които купуват виртуална валута, не се ползват от никаква защита, свързана с регулирани финансови услуги. Например, ако една виртуална сметка при обмен излезе извън бизнеса или потребителите просто са откраднали парите си, защото тяхната сметка е обект на кибернетична атака, то тогава няма закон на ЕС, който да покрива техните загуби.
Някои обмени на рисков капитал са били обект на сериозни оперативни проблеми и в миналото. По време на тези смущения потребителите не са могли да купуват и продават ценните си книжа, когато искат и са понесели загуби поради колебания на цените през периода на прекъсване.
Това предупреждение се основава на член 9, параграф 3 от трите учредителни регламента на Европейскитге надзорни органи /ЕНО/ и след публикуването на две изявления относно първоначалното предлагане на монети през ноември 2017 г. и по-ранно предупреждение към потребителите и две становища относно рисковите рискове, публикувани от ЕБО през декември 2013 г. , юли 2014 г. и август 2016 г., съответно.
Виртуалната киптовалута се предлага в много форми. Първата беше Bitcoin, стартирана през 2009 г. и оттогава се появиха много други виртуални залути. Наистина повечето от тях оказват влияние върху технологията за разпространение на книги, обикновено наричана Blockchain.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *