Над три четвърти от хората поставят щастието над парите

Глобално проучване показва интересни ефекти от карантинните мерки върху възприятията на хората за щастие. Така например, над три четвърти от интервюираните над 12 500 души в 12 страни са убедени, че щастието трябва да бъде поставено над парите.

Човешките взаимоотношения и контакти внасят смисъл и щастие в живота, казва лорд Ричард Лайърд
(снимка: CC0 Public Domain)

Вследствие на несигурността и изолацията по време на карантинните мерки през 2020 г. хората са променили възгледите си за това какво ги прави щастливи и какво определят като житейски важно, сочи проучването Wall’s Happiness Research 2020. Към днешна дата повече от половината анкетирани си дават по-ясна сметка за значението на социалните контакти и живота в общност, информира technews.bg.

65% от респондентите съобщават, че трайно са променили възгледите си за това какво е щастие. Резултатите от изследването сочат, че щастието е изведено като приоритет и че сега онова, което най-съществено допринася за него, е грижата за хората от всички слоеве на обществото.

На въпроса какво е важно и какво ги прави щастливи у дома по време на изолация анкетираните от различни поколения отговорят:

  • човешките взаимоотношения (58%);
  • прекарването на време на открито (45%);
  • физическите упражнения (42%);
  • работата (35%).
    Резултат с изображение за „щастие“
    Над три четвърти (78%) от хората в световен мащаб са убедени, че щастието трябва да бъде поставено над парите. Тази заявка за промяна се подкрепя от по-младите членове на обществото, като във възрастовата група 25-34 години се наблюдава най-голям дял привърженици.

Вместо да оценяват с приоритет индивидуалния финансов успех, статуса и личното имущество, днес хората придават по-голямо значение на социалните контакти и битието в общност като фактори, които са изключително важни за щастието.

Резултат с изображение за „щастие“

„Това, което сочат данните, е индикация за по-широка обществена промяна. Твърде дълго хората свързваха материалното имущество, финансовия просперитет и успеха с щастието. И макар че всичко това несъмнено е важно, сега все повече осъзнаваме, че именно човешките взаимоотношения и контакти внасят истински смисъл и щастие в живота”, посочва лорд Ричард Лайърд, професор в London School of Economics и съавтор на Доклад за световното щастие.

Резултат с изображение за „щастие“

„Прекалено дълго хората търсеха щастието в грешната посока, докато времето, прекарано в изолация от семейството и приятелите, промени оценката ни за значимостта на човешките взаимоотношения и подкрепата на общността”, добавя той.

Данните показват, че по-младите поколения ще направляват промяната в начина, по който се стремим да постигнем щастието. 70% от 25-34-годишните споделят, че са променили мнението си по въпроса за щастието. Следват 35-44-годишните с 68% и 16-24-годишните с 65%. Хората на възраст между 45 и 55 години, както и тези над и 55 години са с най-нисък процент променени възгледи.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *