Над 1 млрд. лева губят общините от кризата

Затруднен е процесът на финансова децентрализация, а кризата удря най-вече общините, които ще загубят близо 800 млн. лв. от собствени приходи, каза кметът на В. Търново д-р Румен Рашев, цитиран от регионалното издание „Янтра днес“. Рашев участва в 20-ото общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), което обсъжда стабилността на общините в условията на криза.
От НСОРБпрогнозират, че заради свития пазар на недвижими имоти т.г. приходът от двупроцентния местен данък, дължим в общинската хазна при продажбата на имоти, ще намалее до 60 %. Постъпленията в бюджета от продажбата на общинско имущество няма да надхвърлят 30 % от м.г.
Правителството официално обяви, че ще задържи 10 % от републиканската субсидия към общините, което означава, че гражданите ще разчитат на 250 млн. лв. по-малко пари за социални, здравни и образователни услуги. Предварителните разчети на НСОРБ показват, че т.г. заради кризата общините ще загубят над 1 млрд. лв.
Настояхме пред премиера и министрите правителството да съдейства за ускорено изпълнение на европроектите с общинско участие, каза кметът Рашев.
Една от основните дискусии на общото събрание на НСОРБ е била посветена на новия Закон за средното образование, който вместо децентрализация, предполага по-силна централизация в просветата, защото директорите на училищата ще продължават да се назначават от министъра, с което кметовете не сме съгласни, каза Рашев.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *