Над 100 задържани в различни градове след протестите за Катуница

 Около 30 от тях са лица под 18-годишна възраст, имало момчета и момичета на 12-13 години, съобщи изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Веселин Вучков в интервю за радио „Хоризонт“. По думите му няколко души са пострадали леко. По данни на пресцентъра на МВР, пострадали са двама полицаи – в София и Варна. Те са без опасност за живота.
В София шествието беше спряно преди джамията Баня башъ. Оперативна информация от ДАНС е помогнала на полицията да предотврати мащабни нахлувания в ромските махали. Малки групи са проникнали в ромски райони във Варна и Плевен, но са били неутрализирани.
Задържаните във Варна след протестите снощи са 23-ма, съобщи комисар Димитър Димитров – директор на Областната дирекция на МВР. Сред задържаните беше и кандидат за кмет от местна коалиция, член на ръководството на извънпарламентарна партия, но още снощи той беше освободен, тъй като законът го защитава. Ситуацията в ромската махала е спокойна. Все още в района има засилено полицейско присъствие. Комисар Димитров посочи, че не е имало прояви на вандализъм.
Организираните шествия в София, Бургас, Враца, Стара Загора, Перник, Благоевград, Плевен и Пазарджик приключиха без сериозни инциденти и материални щети. Въпреки че ситуацията в цялата страна бе овладяна, засиленото полицейско присъствие продължава, подчертават от МВР.
Траурно шествие в памет на двете загинали момчета Ангел и Павел имаше късно снощи и в Катуница. Нощта в селото премина спокойно. Мълчаливи със свещи в ръце стотици жители на селото преминаха от кметството до мястото, където 19-годишният Ангел Петров беше прегазен в петък вечерта. Хората почетоха паметта и на погребания вчера следобед приятел на Ангел – Павел.
Въпреки първата спокойна нощ в Катуница, гневът на хората не ги е напуснал.
Кой ще иска да живее тук, ние не искаме, не искаме нашите деца да живеят тук. Откъдето е дошъл, там да си отива, иначе ще го обесим на площада, казва един от гражданите на селото. Те са категорични, че етнически конфликт няма.
В предаването „Преди всички“ политологът Татяна Дронзина  определи конфликта в Катуница като криминален. Тя подчерта обаче, че той оказва влияние върху етническите отношения.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *