Над 150 милиона инвестиции в „Нова Плама“

До 150 милиона лева инвестиции предвижда да вложи на първо време новият собственик на втората българска нефтена рафинерия „Нова Плама“.

Това съобщи Ангел Стефанов от фирма „Хайуей логистик център“, която закупи фалиралата плевенска нефтопреработвателна фирма за 44 милиона и 400 хиляди лева.

Той уточни, че площадката, която са закупили край Плевен е толкова голяма, че до старите мощности, които ще бъдат възстановявани, ще бъдат инсталирани нови, допълва БТА.

Ще преговаряме със старите собственици да запазим марката „Плама“, но ако не съгласят, ще налагаме нова плевенска марка, посочи Стефанов.

Водят се преговори с водещи компании от Китай, САЩ и Италия за закупуване на инсталации, работещи по супер съвременни технологии, съобразени с най-новите екологични изисквания за качество на продукцията, посочи Стефанов.

Плевенската рафинерия има екологичен паспорт и пълен лиценз за производство на нефтопродукти, което е наше голямо предимство, допълни новият собственик.

Според него до две седмици ще започне работа преценката на състоянието на сегашните инсталации, до три месеца ще е ясно състоянието на мощностите, които са закупени, а до осем месеца може да се очаква частично възстановяване на производството.

Дружеството, на което той е съсобственик, има голяма авиокомпания, занимава се с туризъм и балнеолечение, с недвижими имоти, с производство на порцелан и стъкло.

Днес синдиците на „Нова Плама“ официално въведоха във владение новите собственици на рафинерията. На официалната церемония присъства и министърът на вътрешните работи Румен Петков. Той заяви като представител на кабинета, че държавата ще оказва пълно съдействие за възстановяване на нефтопреработването край Плевен.

Намеренията ни са изключително сериозни, каза след подписването на договора Ангел Стефанов. Той допълни, че само преди пет дни са подписали договор с фирма „Петрофак“ за оценка на техническото състояние на рафинерията.

Тази фирма оперира 17 собствени и 18 рафинерии на големи производители по света. Тя е публична компания, регистрирана на Лондонската борса, и ще обяви влизането си в плевенската рафинерия през следващата седмица. В срок от три месеца тя ще излезе с конкретен бизнесплан, по който „Нова Плама“ да започне да работи.

От вчера имаме официално потвърждение и за участие при въвеждането на нови мощности на един от най-големите индустриални китайски холдинги, заяви още Стефанов. Ще бъдат монтирани паралелни инсталации за преработка на друг вид петрол, който да произвежда светли горива.

Новите собственици се надяват чрез атрактивно заплащане да върнат част от бившите работници на „Нова Плама“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *