Над 2 милиона души в Германия едва си плащат наема

След като се приспаднат разходите за наем, над 1,1 милиона домакинства в Германия остават под линията на бедността. Това показва изследване на Хумболтовия университет, финансирано от фондация „Ханс Бьоклер“. 13 процента от домакинствата в големите германски градове, които живеят под наем, са в тежко икономическо положение, съобщава Deutsche Welle.

istock
istockЗасегнати общо са около 2,1 милиона души, а най-тежко е положението на самотните родители. Всеки четвърти, който отглежда детето си сам, остава под екзистенцминимума, информира pariteni.bg.“Условията на живот са не само израз, но и фактор за социалната несправедливост в нашите градове. Съществуващата и без това поляризация на доходите само се засилва от разходите за наем“, казват учените от „Хумболт“.От тяхното изследване става ясно, че преди приспадането на наема и на режийните разходи, нетният доход на богатите домакинства е с 4,4 пъти по-висок от месечния нетен доход на бедните. След плащането на наема и на допълнителните разходи по жилището този коефициент нараства до 6,7.

По-бедните домакинства трябва да отделят много по-голяма част от доходите си за наем, макар да разполагат със значително по-малко жилищна площ, и то в по-нискокачествени жилища. Съгласно проучването, всяко второ домакинство, което живее в жилище под наем (49,2 процента), харчи повече от 30 на сто от нетната си заплата за наем и режийни разходи.

„Обитаването на жилище може да ви направи бедни“, заключават изследователите. Що се отнася до домакинствата, които живеят на прага на бедността, 92 процента харчат повече от 30 на сто от нетния си доход за наем, а 39 процента – дори повече от половината.

istock
istock

Наемателите с ниски доходи – т.е. тези, които разполагат с максимум 60 процента от средния доход на домакинствата в големите германски градове – обитават жилища със средна площ от 38 квадратни метра на човек, включително кухните и баните, разделени поравно между различните членове на домакинството.

В домакинствата с високи доходи, които живеят под наем, жилищната площ на човек е 51 квадратни метра. Не е изненадващо, че двойките с деца имат най-малко жилищно пространство на член на домакинството – 27 квадратни метра. Следват самотните родители (33 кв. м), двойките без деца (40 кв. м) и необвързаните (56 кв. м).

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *