Над 2000 тежки катастрофи са станали през лятото

За сравнение, за същия период на миналата година са станали 1 940 инцидента на пътя, а през 2009 – близо 2 200 катастрофи. 196 души са загубили живота си по пътищата това лято. През 2010 техният брой е 260, а през 2009 – 263, съобщи bTV.
Според пътните полицаи не може да се говори за сериозен ръст на произшествията. Напротив – според тях българинът става все по-дисциплиниран шофьор. За съжаление, обаче у нас все по-често стават тежки катастофи с много жертви.
Критичните точки по пътищата чертаят пътя към летните дестинации. Извън населените места са настъпили най-много ПТП-та на територията на Област Пловдив. В Благоевградско се нареждат на второ място, а на трето място по брой са произшествията, които са настъпили на територията на Стара Загора.
Черноморието поема трафика от всички градове в страната. Затова и данните не са никак изненадващи -от юни до август броят на катастрофите е 122, като 11 души са убити, а ранените са 166. Големият успех на пътните полицаи е в отсечката Бургас – Созопол. До преди три години там се наблюдаваха между 9 и 15 загинали на сезон. Със слагането на стоманена предпазна ограда в тази отсечка, тежките пътно-транспортни инциденти са намалели рязко и тази година няма нито един убит. Съществена роля играят и двете камери, които засичат превишена скорост. 70 нарушения на ден засича само камерата на „Атия“.
Тъжната равносметка на Пътната полиция показва, че и тази година най-често катастрофите са предизвикани от млади шофьори. Най-честите и фатални грешки на неопитните водачи са високата скорост и отнемането на предимство.
Данните на пътните полицаи сочат, че от близо 2000 тежки катастрофи, едва в 100 от инцидентите, причината е техническа неизправност на колата. Във всички останали случаи става въпрос за грешка на водача. Анализите им показват още, че не през уикедните, а във вторник и в понеделник има най-много загинали на пътя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *