Над 2,5 млрд. евро ще струва железопътното трасе Видин – София

Останалите средства ще бъдат осигурени от Европейския съюз по Оперативна програма „Транспорт“ или новата възможност „Connecting Europe“. Очаква се строителството да започне програмен период 2014 – 2020 година.
По план строителството ще стартира в началото на 2014 година. Ще включва модернизация на трасето и изграждане на нови участъци и нови гари. Скоростите на движение ще бъдат от 160 до 200 километра в час, обясни Стоян Кротнев от национална компания „Железопътна инфраструктура“. Предвижда се и изграждането на естакада, висока 130 метра и с дължина километър и половина, която ще предпази долината на река Арчар. Най-важното, допълни Кротнев, е че бъдещата ж.п. магистрала ще допринесе за икономическото развитие на Северозападния регион в страната:
Като скорости и като време пътуването ще бъде много по-приемливо и ще се постигне една европейска ж.п. линия. Товари и пътници ще могат по бързо да се придвижват. Смятаме, че с реализацията на такъв проект ще могат по-лесно да се осъществяват транспортни връзки по отношение на транспортните товари, също така Румъния е близко, няма никакъв проблем –  при положение, че изградим ж.п. линията и има оперативна съвместимост с европейските мрежи – товарите да минат спокойно през територията на страната и по този обект. Строителството ще бъде на етапи. Очаква се ж.п. линията да бъде завършена окончателно през 2030 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *