Над 25 млрд. лв. са недекларираните възнаграждения в България

През последните 10 години сивата икономика намалява, но все още е над 20 процента. Това означава, че почти 21% от цялата икономика на страната е в сивия сектор или повече от 25 млрд. лева са недекларираните средства, което води до изкривявания в икономическия, социалния и обществено-политическия живот. Това каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров по време на заключителния форум на проекта „Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България“, цитиран от БНТ. По проекта до този момент е разработено и мобилно приложение за получаване на сигнали.Над 25 млрд. лв. са недекларираните възнаграждения в България.

Резултат с изображение за пламен димитров

Масово се осигурява на минимална заплата

Според данните на синдиката, най-тежка е ситуацията с масовото осигуряване на минимална работна заплата. От КНСБ посочват и конкретен пример: Всяка майка, която е осигурявана на такова трудово възнаграждение, губи около 4 800 лева за периода на майчинство. „За да има сиви плащания към работниците, недекларирани и неустановени отношения, трябва да има първо сиви обороти“, подчерта Пламен Димитров.Над 25 млрд. лв. са недекларираните възнаграждения в България.

Проучването на КНСБ показва, че натрупаните пари за пенсии на хора, които са осигурявани на минимални заплати, а останалите получават по друг договор са около 50 000 по-малко. Едни от секторите с най-висок процент на сива икономика остават строителството и автосервизите, информира infostock.bg.

В плана, разработен от КНСБ се предлагат промени в Кодекса на труда, Закона за обществените поръчки и други нормативни актове. „Много е направено, но има и много още проблеми, които трябва да се разрешат“, обобщи Пламен Димитров.

Приходните агенции ограничават сивите обороти

Сивите обороти трябва постоянно да бъдат на вниманието на приходните администрации. Затова правителството от лятото на 2018 г. е започнало нов проект за пълно обхващане на оборотите във всички сфери на икономиката, който е по-известен като „дебат по Наредба номер 18″. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Финансовият министър обясни, че тази наредба няма да разреши всички проблеми, но създава един инструментариум в полза на приходната администрация. „Този инструментариум ще даде възможност в максимална степен да бъдат обхванати всички процеси, така че да не се допуска възможността за формиране на сиви обороти“, подчерта министър Владислав Горанов.

Той каза още, че през годините са предприемани много стъпки и действия в борбата със сивата икономика. „Това обаче е „едно неравно състезание“ между тези, които като бизнес модел и начин на живот искат да избегнат плащанията“, призна финансовият министър. Горанов смята, че трябва да има по-голямо гражданско съзнание и нетърпимост към подобно поведение. Той увери, че в средите на финансовото министерство, НАП и митниците денонощно се мисли по тази тема.

Новият министър на труда и социалната политика Деница Сачева също посочи, че истинската битка преминава през това

всеки български гражданин да има нетърпимост към сивата икономика

И въпреки че в България делът на лицата с недекларирана заетост е под средното европейски равнище – 15.9 процента, на фона на 16.3 на сто за ЕС, не е повод да не се търси решение на сериозните проблеми, които са поставени и в този проект, информира infostock.bg.

По думите на министър Сачева, са били направени редица изменения на законите през последните години. Усилията обаче трябва да бъдат насочени и към това да се погледнат какви са истинските причини за сивата икономика. Една от причините, според социалния министър, е липсата на данъчен морал. „Има и ситуации, в които недекларираният труд е рационален избор. Затова всички предложения, които са представени в този проект, ще бъдат разглеждани, защото има нужда от промени в законодателството, за да стане то по-гъвкаво“, обяви министър Сачева.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *