Над 3 млрд. лв. бюджетен излишък, но общият дълг расте

Излишъкът в държавния бюджет към юни е малко над 3 милиарда лева. Правителството одобри внесената от финансовия министър информация за касовото изпълнение на бюджета за първото полугодие. От финансовото министерство отчитат, че това е най-значителното превишение на приходите над разходите от 2008 г. досега. За сравнение, за първото полугодие на 2015 г. излишъкът е близо 890 милиона лв. или 1 на 100 от брутния вътрешен продукт. По-високите приходи и свиването на разходите са сред причините за подобрението.

Над 17,7 милиарда лева са приходите за шестте месеца на годината или над 53 на 100 от годишните разчети. Ръстът е с над 8% спрямо същия период на миналата година. Постъпленията от данъци са близо 13,5 милиарда лева или почти 52 на сто от планираните приходи за годината.

Към края на юни разходите възлизат на над 14,6 милиарда лева, което е 42% от годишните разчети.

Във фискалния резерв има малко над 14 милиарда лева. В него са и част от парите, изтеглени под формата на дълг от международните пазари. През март държавата изтегли близо 2 милиарда евро нов дълг чрез две емисии еврооблигации. Именно заради тях общият държавен дълг продължава да расте с ускорени темпове.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *