Над 6000 лв. патент ще плащат компаньонките в София

Патентните данъци в София ще бъдат в максималния размер, който позволява Законът за местни данъци и такси. Най-много ще плащат заложните къщи – 28 000 лв. годишно. 5600 лв. патентен налог ще дължат екстрасенси, ясновидци, гадатели и биоенерготерапевти. Сумите бяха обсъждани в стопанската комисия към Столичния общински съвет.

Според предстоящите да бъдат одобрени от градския парламент на 28 февруари нови стойности на патентите за златарски ателиета ще се плащат 2500 лева. Компаньонките ще бъдат облагани с 6440 лева, а масажистите – с 1680 лева.

Извършващите „Пътна помощ“ фирми ще се облагат с по 2000 лева на превозно средство, а собствениците на автомивки ще дължат 1200 лева.

Услугите „маникюр и педикюр“ ще се облагат с патент от 420 лева за кв. м на помещенията, ако са в централните райони, и с до 210 лева за квадратен метър в крайните столични райони. За козметичните услуги и поставянето на татуировки данъкът ще е по 900 лева за квадратен метър в централните райони, а в крайните – с 450 лева за квадратен метър. Фризьорските салони ще плащат по 840 лева за квадрат на помещение в центъра, а в периферията на града – по 210 лева за квадратен метър. Платените паркинги ще дължат по 200 лева за квадратен метър в центъра и по 5 лева в покрайнините.

За продажба на вестници, списания и книги ще се събират по 260 лева на кв. м. в централните райони, а в крайните – по 104 лева на кв. м. За игрални автомати с монети или жетони ще се дължат по 198 лева за устройство. Фитнес центровете и спортните зали ще плащат по 4 лева за кв. м и по 840 лева за всеки фитнес уред. Обучението на шофьори ще се облага с 950 лева на превозно средство.

Патентният данък е годишен и се плаща на четири равни вноски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *