Над 61% от населението се осигурява в частен пенсионен фонд

Над 61% от населението на България се осигурява в частен пенсионен фонд, предаде телевизия Bulgaria on Air.

Средно за втора пенсия българите са внесли по 1 880 лева, а в професионален фонд сумата гони 3 хиляди. За разлика от задължителните удръжки за допълнителна пенсия, средно натрупаните доброволно средства са по-малко – около 1 230 лева.

Статистиката на Комисията за финансов надзор показва, че се разраства пропастта във вноските на младите и по-възрастните осигурени. Докато хората над 50 години са натрупали средно в универсален и професионален фонд съответно по 2 500 и по 4 000 лева, то младежите до 25 години са заделили за втора пенсия по около 370 и 830 лева.

За първите девет месеца на 2014 г. близо 3,4 млн. българи се осигуряват в универсален пенсионен фонд, като средностатистическият вложител е на почти 38 години. Професионален или доброволен фонд са избрали близо 860 хиляди души.

Така от общо 6,92 млн. души население у нас 4,26 млн. отделят всеки месец за втора пенсия. На този фон по-малко от половината българи работят активно – малко под 3 милиона души.

През 2015 г. Националният осигурителен институт трябва да изплати близо 8,4 млрд. лева пенсии. Като процент от целия бюджет на общественото осигуряване това е 86 на сто. От вноски за пенсия по сметките на НОИ обаче се очакват да постъпят половината средства – 4,5 млрд. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *