Наемите в София падат

Наемите на офиси и магазини в София намаляват през второто тримесечие, показват данни на консултантската компания Colliers.

Очаква се намаляването на цените на офисите и магазините да продължи

Няма да повярвате къде са най-евтините наеми в София

Столицата ни е единственият град в Централна и Източна Европа, който отбелязва спад на наемите на първокласни офис площи

Цените на офисите са намалели с 6,3% на годишна основа и са стигнали 15 евро на кв. м. Компанията очаква те да продължат да се понижават през идните 12 месеца. В Букурещ цените са останали непроменени на ниво от 18 евро на кв. м, но прогнозата е за спад през следващата година, информира pariteni.bg.

Всички останали столици в ЦИЕ регистрират ръст на цените на първокласните офиси между април и юни, като той е най-голям във Варшава – с 18,8% до 26 евро на кв. м.

Брокери очакват намаление на наемите на офис площите във всички столици в ЦИЕ с изключение на Будапеща и Прага, където предвижда, че те ще останат непроменени през идните 12 месеца.

Намаляват и наемите на магазини в София с 9,1% през второто тримесечие до 50 евро на кв. м като и при тях прогнозата е спадът да продължи и през идната година. Братислава и Прага също отбелязват спад на наемите на търговски площи, докато в Букурещ, Будапеща и Варшава те са останали стабилни през второто тримесечие.

Colliers
Colliers

Наемите на първокласни складове в София са останали непроменени през второто тримесечие и достигат 5,20 евро на кв. м, като прогнозата е те да запазят равнището си през следващата година.

Общо 6,26 млрд. евро са били инвестирани в недвижими имоти в Централна и Източна Европа през първата половина на 2020 г., сочат данните на Colliers.С основен принос за това е продажбата на два мащабни портфейла с имоти на стойност 2,2 млрд. евро, а Полша и Чехия имат общ дял от 78% от инвестициите в шестте страни от ЦИЕ.

Най-голямото портфолио от жилищни имоти на компанията Heimstaden заема 67% от общия инвестиционен обем в Чехия и около 21% от този в региона. Придобиването от Lonestar (Optima) на 61,5% от акциите на GTC в ЦИЕ представлява 15% от всички трансакции в ЦИЕ.

istock
istock

Инвеститорите от Европа, Близкия изток и Африка с изключение на ЦИЕ са най-активни през първото полугодие на 2020 г., по-конкретно шведските със сделката за чешкото портфолио от жилищни имоти на стойност 1,3 млрд. евро, следвани от германските и френските, всеки от които с придобивания на активи на стойност около 250 млн. евро.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *