Наемите се вдигат

Наемите в България са се вдигнали с малко над 10 на сто за последните 10 години, показват данни на Евростат.

Наеми | София | Топ Цени | OLX

В същото време поскъпването при цените на жилищата е доста по-сериозно. От 2010 г. до 2020 г. те са се увеличили с 30 на сто.

За разлика от нашата страна цените на имотите в Гърция намаляват през този период с малко над 28 на сто. При наемите спадът е с 25 на сто, информира pariteni.bg.
В цяла Европа ръстът на цените на имотите изпреварва този на наемите през последните 10 години, отчита Евростат.

През последното десетилетие имотите в ЕС са поскъпнали със средно 28,6%, докато наемите се увеличават с почти 15 на сто.

Луксозни Апартаменти под Наем в София - Cleves

Данните на Евростат показват още, че между 2011 година и 2013 година има намаление на цените на жилищата, докато наемите растат. Но след това жилищата започват да поскъпват и в средата на 2017 година започват да изпреварват повишението на наемите.

През четвъртото тримесечие на 2020 година спрямо същия период на 2010 година имотите са повишили цените си в 23 държави от общността. Най-видимо е това в Естония (112,8%), Люксембург (99,8%) и Унгария (90,6%). Естония записва и най-рязкото повишение на наемите – от почти 150% в рамките на десетилетие.
Евростат
Евростат

Намаление на цените на жилищата е регистрирано още в Италия (-15,2%), както и в Испания (-5,2%) и Кипър (-3,4%). Кипър също отчита и намаление на стойността на наемите – от 4,1%, докато в Италия и Испания има повишение, макар и в рамките на около 5%.

Най-рязко поскъпване на имотите в страните, които следи Евростат (ЕС и Европейското икономическо пространство), има в Исландия – за последното десетилетие увеличението е от почти 130 на сто.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *