Наемът по-печеливш от депозита

Доходността от наеми в момента е по-висока от лихвите по депозитите. Банковата система е стабилна, всеки месец сумата на депозитите в трезорите расте и затова лихвите по влоговете падат. Така че дори и по-ниските наеми са по-изгодни от лихва по депозит. Това коментират от Сдружение брокери на имоти.

„Доходността от наеми у нас варира много от имот до имот и няма ясни данни каква точно е тя. Средно за Европа годишната доходност от наем на апартамент е между 3 и 5 на сто. За офиси тя е по-висока – 4-5,5%“, казва шефът на Националното сдружение недвижими имоти Иван Велков. Колегите му от Сдружение брокери на имоти са на мнение, че имотите имат много предимства както пред банковите депозити, така и пред инвестициите в злато.

Парите, вложени в ценния метал, не могат да носят месечни доходи така, както един имот може да има месечен наем, посочват те. От СБИ очакват да има повишена активност на пазара, но тя да не е драстична. А това няма да доведе до бърз бум на цените на имотите, смятат брокерите.

Дълги години високите лихви по депозитите караха хората, които умеят да спестяват, да влагат парите си в банките. В трезорите се натрупаха рекордни влогове, но постепенно лихвите по тях започнаха да падат и хората вече се оглеждат за алтернативни възможности.

„Азбучна истина е, че придобиването на недвижим имот е алтернатива на спестяванията. И да не се бяха случили сътресенията в банковия сектор, бавното понижаване на лихвите по влоговете пак щеше да накара хората да погледнат към имотите“, коментира шефът на Национално сдружение недвижими имоти Иван Велков. Според част от колегите му отСдружение брокери на имоти обаче имотният пазар вече осезаемо се активира.

„По-колебаещите се клиенти вече заемат твърда позиция да закупят имот в близко бъдеще. Брокери от СБИ вече са получили няколко обаждания от клиенти, които се интересуват къде е добре да се закупи имот с инвестиционна цел и какви биха били приходите от наем за тези имоти. Усеща се тенденция и при част от собствениците да повишат цените на имотите си или да бъдат непреклонни и да не свалят от обявените цени“, коментират от СБИ.

Друга част от членовете на сдружението обаче са по-скептични и считат, че ситуацията с банките няма да се отрази значително върху бранша. Дори някои да са изтеглили депозитите си, повечето от тях са в малки размери – 5-10 хил. евро, коментират от СБИ.

С тези пари не може да се купи ликвиден и доходоносен недвижим имот, казват специалистите.

„Хората реагират много по-бавно при покупката на имот. Винаги съм твърдял, че при нея по-важна е инфлацията. Имотите са консервативна алтернатива да се вложат парите и да се защитят от инфлацията“, обяснява Иван Велков. Според него човек не трябва да купува имот импулсивно, а когато е сигурен, че има нужда от него.

Прибързаните решения не са добри, смята шефът на НСНИ. Наблюденията му сочат, че лятото по принцип е мъртъв сезон за сделките с имоти и предполага, че и тази година няма да прави изключение. Активните месеци за сделки са от ноември до март-април. Нека хората държат парите си в банките, докато решат дали искат имот и какъв да бъде той, призова Велков.

Влагаме повечепари на борсата

Сериозен ръст на инвестициите на фондовата борса и в колективните инвестиционни схеми се наблюдава у нас през първото шестмесечие на 2014 г. От началото на годината до края на юни инвеститорите в българската фондова индустрия са добавили над 100 млн. лв. на пазара, казва Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ на „ЕЛАНА Трейдинг“.

„Увеличават се средствата както от физически лица, така и от фирми, които „паркират“ оборотните си пари, за да ползват по-висока доходност в сравнение с разплащателните сметки“, допълва той. Така от началото на годината до края на миналия месец активите на всички взаимни фондове в България са нараснали с почти 16% до 872,2 млн. лв., отбелязва Георги Георгиев, портфолио мениджър в „Карол Капитал Мениджмънт“.

И двамата анализатори подкрепят тезата, че интересът към колективните инвестиционни схеми през това полугодие продължава тенденцията, започнала още в края на 2013 г.

„Още от миналата година се наблюдава постепенно увеличаване на интереса към инвестиции във взаимните фондове. Тъй като лихвените нива по депозитите вече са ниски, спестителите започнаха да търсят алтернативи с по-висок доход“, обяснява Цачев.

От началото на 2014 г. у нас нискорисковите фондове са предизвикали най-голям интерес сред инвеститорите. „Тази тенденция се развали през последния месец, когато се наблюдаваше изтегляне на средства от тях“, казва Георгиев. Според Цачев пък това се дължи на желанията на инвеститорите за по-големи печалби и някои избират дори по-рисковите варианти като фондовете в акции, които са атрактивни с високата си доходност.

Освен към българските колективни инвестиционни схеми голям интерес се наблюдава и към чуждестранните. Пример за това са фондовете на английското управляващо дружество „Schroders“, допълва Георги Георгиев. „Логично е с падането на лихвите по депозитите този процес да се ускори допълнително през следващите няколко месеца, което ще е добра новина за капиталовия пазар като цяло“, коментира той.

Трезорите свалят проценти

Лихвите продължават да падат през първите месеци на 2014 г., сочат данните на БНБ. Така продължава тенденцията от последните години за постоянен спад на лихвите. През месец май обаче се отчита минимален ръст на средните лихви по едногодишните левови депозити на гражданите до 3,94%.

Наред с това редица банки продължават да свалят лихвите си. Банковият калкулатор „Моите пари“ отчита, че седем банки са намалили средно с 0,5% дохода от влоговете си през май. Въпреки това парите по депозитите на населението вече надхвърлят 40 млрд. лв. Само през май към влоговете са прибавени нови 228 млн. лв., отчита лихвената статистика на БНБ. Анализаторите очакват с нетърпение данните за юни, за да се види дали лихвите по влоговете ще вървят надолу или нагоре.

Проучване на „Стандарт“ показва, че лихвите по новите депозити при повечето банки се движат малко под и над 2%. Но на пазара може да се намерят и много по-добри условия като например лихва от 4,6% за годишен влог във левове или пък прогресивен депозит, при който лихвата за първия месец е 2%, но за последния е 5,5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *