Нажеженият до червено пазар на имоти в България замръзва

След десетилетие на непрекъснат ръст българският пазар на недвижими имоти започва да замръзва. Основно това се дължи на чужденците, които спряха да купуват жилища и започнаха да продават, се казва в коментарна статия, публикувана в International Herald Tribune.
В същото време обаче цените на пазара все още са високи, дори през 2008 година един квадратен метър се търгува с 25% по-скъпо спрямо предишната година. Все пак на лице са и първите данни за спад – през последното тримесечие на 2008 година понижението е от 4 на сто спрямо предходните три месеца. Средната цена на жилищната площ вече 697,14 евро за квадратен метър, спрямо 727,30 евро в периода юли-септември. А обемът на продажбите през миналата година е паднал с 40%, сочат данните на брокерите.
Според Лъчезар Богданов от Industry Watch само няколко сектора от жилищния пазар у нас са надценени – основно това са ваканционните имоти по крайбрежието на Черно море и в ски курортите. Тези места привличаха сериозни инвестиции от чужденците – британци и ирландци.
Повечето инвеститори купуват тези жилища с намерението да ги дадат под наем, но приходите не могат да покрият високата цена, платена в периода 2006-2007 година.

Продава се новопостроен хотел в Банско. Снимка: Reuters

Сега заради кризата чуждите инвеститори изчезнаха от пазара и това се отрази с 80-процентен спад на продажбите в ски курортите Банско, Пампорово и Боровец. С 30% намаляват и продажбите по Черноморието. Данните са 2008 година, спрямо 2007 година.
А само преди година строителството в Банско беше толкова интензивно, че местните се шегуваха, че имат два сезона – кален и прашен, отбелязва изданието. Сега в градчето има много незавършени сгради. Има и британци, готови да се разделят с имота си на половин цена, коментират брокерите. Причината е, че тежката криза във Великобритания ги кара да търсят допълнителни средства.
Що се отнася до българските купувачи според данните на агенциите за недвижими имоти само за 40% от имотите, купени от българи през последните три години, са теглени банкови заеми. Затова и кризата не се отразява много тежко на пазара в момента. „Българските банки са стабилни заради своя консерватизъм – те не инвестираха в рискови инструменти, тъй като приходите на българския пазар са достатъчни“, допълва и Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

Източник: Econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *