Найденов: Няма риск от спекула и недостиг на дърва за огрев

Това каза в Благоевград министърът на земеделието Мирослав Найденов.
За да покаже защо са скъпи дървата за огрев министърът заведе журналистите там, където се добиват – сечище-склад на Югозападното държавно горско предприятие край българо-македонската граница, предаде БГНЕС.
Който желае може да си купи от сечището дърва за 36 лева кубика, но с превоза цената им стига 55-60 лева, което все пак е по-малко от предлаганите по борсите за 80 лева.
Министър Найденов посочи, че проблем с добива на дървесина в момента е транспортът, тъй като с години в горите не са правени никакви инвестиции. Липсват пътища и затова е необходима високопроходима техника, която оскъпява добитата дървесина.
Видяхте какви са пътищата, как се добиват дървата и с какво се превозват, каза министърът.
С новия Закон за горите от 2011 г. се обособи фонд „Инвенстиции”, в който ще се заделят средства за горска инфраструктура. От бюджета за тази година са заделени 40 млн. лева за горски пътища. От другата година ще започне и закупуването на горска техника, уточняват от МЗХ.
Министърът увери още, че няма недостиг на дърва за отопление.
Наредил съм добивът на дърва за огрев за вътрешния пазар да бъде увеличен с 10%, което е около 5000 кубика. Това е огромно количество и трябва да задоволи напълно нуждите на хората, заяви министър Найденов, цитиран от пресофиса на ресорното му ведомство.
За подготовката по изпълнението на тази процедура на Държавните горски предприятия ще им е необходимо време около месец, но това ще бъде факт преди края на месец септември. За да няма спекула, тази дървесина ще бъде разпределена по два начина.
Единият е съществуващият от години начин, при който хората влизат в дадения им предварително терен в гората и сами си набавят дървесината, като цената е 12 лева за кубик. Другият вариант е чрез списъци на населението, подготвени от кметовете на общините, които ще ги предават на горските предприятия. На едно домакинство се полагат до 10 кубика дърва, на цена около 35-40 лева за кубик от мястото в гората.
Категорично няма да допусна за тази цел горските да добиват обла дървесина. Ще ги изпратя в трудните места и на пожарите, каза още министър Найденов.
За да бъдат улеснени допълнително хората, кметовете на населените места могат да организират транспорт с общински фирми, който да бъде на преференциални цени. По този начин цената малко ще се повиши, но въпреки това ще бъде по- ниска от досегашната, която е около 80 лева за кубик. Това е нещо ново, директна доставка до хората не е правена, уточни още той.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *