Най-бедни сме в ЕС и според Евростат

Българските граждани са най-бедните в Европейския съюз. Това се потвърждава и от данните на Евростат за покупателната способност на гражданите на ЕС през 2014 г. Данните за българите показват, че те разполагат с 51% от средната покупателна способност в общността, което е и най-ниският резултат сред 28-те държави. От тях обаче само 10 отчитат по-високи стойности от средните за съюза. Така като „богатите“ граждани на Евросъюза могат да се нарекат хората в Люксембург, Германия, Австрия, Дания, Великобритания, Белгия, Финландия, Холандия, Франция и Швеция. Най-добро е положението за гражданите на Люксембург, чиято покупателна способност е 141% от средната в ЕС.

Освен България, в дъното на таблицата е и Румъния. Северните ни съседи обаче са в малко по-добро положение от нашенци, тъй като покупателната им способност се равнява на 57% от средната за ЕС. С близки, но по-добри резултати от нашите са още Хърватия с 60%, Унгария с 63%, Латвия с 65% и Естония с 68 на сто.

Данните на Евростат отреждат последно място на България и по отношение на Брутния вътрешен продукт на глава от населението. У нас той е 47% от средния за Евросъюза. Лидерското място отново е за Люксембург, където БВП на глава от населението възлиза на 266% от средния резултат за 28-те страни членки.

Източник: Econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *