Най-богатите спечелиха още $12.7 млрд. за седмица

Състоянието на най-богатите се увеличава на фона на сриващите се фондови пазари през седмицата.
Най-богатият човек в Мексико Карлос Слим увеличи богатството си с 1.8 млрд. долара, след като Telmex, дружеството в неговия конгломерат  America Movil, което предлага наземни комуникации в мексиканската столица съобщи, че започва продажбата на пакети за широколентов интернет, отделно от фиксираните телефонни услуги. Слим остава най-богатият човек в света със състояние от 77.6 млрд. долара.
Основателят на Microsoft, Бил Гейтс е вторият най-богат човек на Земята със състояние от 64 млрд. долара. Компанията му Microsoft, която е най-големият производител на софтуер в света, обяви в четвъртък спад от 22% на печалбата за третото тримесечие. Причината за слабия резултат е изненадващото свиване на продажбите на операционната система Windows.
Най-богатият човек в Европа – Амансио Ортега е на трето място в класацията на най-богатите със състояние от 52.4 млрд. долара. Неговите пари идват от испанската верига магазини Zara, които формират най-голямата верига за продажба на облекла в света. Акциите на Zara поскъпнаха с 60% от началото на годината на фона на влошаващата се криза в Испания. И така финансовите активи на Ортега нараснаха с повече от 17 млрд. долара.
На четвърто място, само с 4.6 млрд. долара по-малко от Ортега, е инвестиционният гуру Уорън Бъфет.
След като по погрешка Google пусна разочароващите си финансови резултати за третото тримесечие по-рано от предвиденото, основателите на интернет гиганта Сергей Брин и Лари Пейдж загубиха общо 3.2 млрд. долара и се нареждат на 26 и 27 място в класацията на най-богатите. В четвъртък, преди да търговията с акциите на Google да бъде спряна, пазарът за минути изтри 22 млрд. долара от пазарната капитализация на дружеството.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *