Най-богатият чех може да купи „Теленор“

Сигурно е – най-богатият чех, Петр Келнер, е избраният от Telenor нов собственик на българския телеком. Това потвърдиха пред „Капитал“ три независими източника, близки до преговорите. Чрез групата си PPF чехът купува и сръбския и черногорския бизнес на норвежкия оператор, а за унгарския няма потвърждение.

Кой е купувачът

Келнер е определян като най-богатия човек в Централна и Източна Европа със състояние от 16 млрд. долара. Групата му PPF управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банкиране, финансови услуги, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти. Келнер вече има опит и в телекомуникациите, където държи над 80% от 02, най-големият оператор в Чешката република и номер три в Словакия с общо над 7 млн. абонати на мобилни услуги в двете страни. Чрез различните си бизнеси присъства в много държави като Русия, Словакия, Китай, Румъния, Франция. Началото на бизнеса си Келнер прави с търговия с копирни машини, а впоследствие по време на масовата приватизация прави инвестиционния фонд PPF.

Какво следва

Статутът на PPF е, че в момента е предпочетен купувач. Сега тече допълнително финансово проучване на придобивания бизнес и преговори по предварителния договор. Според съобщение на Telenor преговорите с неназования кандидат ще приключат до края на април. След това трябва да се поиска разрешение от регулатори, така че реално смяната на собствеността може да стане към средата на годината.

За българския телеком пазар това ще значи, че най-големият мобилен оператор ще премине от голяма световна телеком група към регионална финансова структура. Това в дългосрочен план може да значи и бъдеща препродажба.

 

Melexis инвестира 75 млн. евро и разширява екипа си в България. Белгийският производител на чипове и сензори за автомобилната индустрия Melexis подготвя разширение на производството си в България, където и в момента се намира най-голямото подразделение на групата. През следващите пет години компанията ще инвестира около 75 млн. евро в София, а екипът ще нарасне с над 200 души. Това предвижда планът на групата до 2022 г., който цели засилване на европейското й присъствие. Инвестиция ще бъде направена и в нов тестов център във Франция.

Планът за София

В базата си в София компанията планира да удвои производственото пространство, както и значително да разшири научноизследователската и развойна дейност и складовата база, казаха от „Мелексис България“. Към сегашната площ на предприятието от 7500 кв.м ще бъдат добавени допълнителни 15 хил. кв.м, като за период от пет години компанията предвижда да инвестира около 75 млн. евро. В рамките само на тази година вложението се оценява на 17 млн. евро.

Планът предвижда и значително увеличаване на персонала, който до края на 2018 г. трябва да достигне 575 души. Това е с около 50 повече от заетите в момента 425 души в техническата област. Други 160 служители се очаква да бъдат наети до края на 2022 г. Част от новия персонал ще бъде в научно-развойния център на компанията, където в момента служителите са около 150. „За тази година планираме да отворим около 25 позиции в центъра както за професионалисти, така и позиции за наскоро завършили студенти“, уточниха от „Мелексис България“. Компанията, която започна да работи в България през 2000 г. с 50 души екип, постоянно увеличава персонала си, като само за миналата година служителите са нараснали с над 80 души.

Защо тук

Няколко са причините за решението на групата да разшири дейността си в България. Освен факторите, които традиционно привличат инвеститорите като благоприятна бизнес и икономическа среда, стабилната валута и членство в ЕС от компанията посочват и още няколко фактора. „През годините натрупахме доверие и позиция като добър работодател на пазара, което ще ни помогне по-нататък с нарастването на екипа“, коментира управителят на „Мелексис България“ Силвен Коло за „Капитал“. По думите му екипът в България е добре установен и може да поеме растежа.

Независимо от изострящия се проблем с недостига на работна ръка в страната от компанията очакват, че ще намерят кадри. „Исторически регионът е бил дом на високо технологични компании в сферата на електрониката, което ни дава достъп до опитни професионалисти в нашата област. Освен това проучваме регионалния пазар на труда в съседните страни. Също така работим в тясно сътрудничество с техническите университети и в продължение на няколко години имаме програми за студенти и наскоро завършили, с които успешно привличаме млади специалисти“, посочи Коло.

Глобален растеж

Другата част от обявения от Melexis план за разширяване на европейското присъствие включва инвестиция в нова сграда за тестване на пластини в Корбей Есон, Франция. „Този обект ще формира много важна част от веригата за доставки на Melexis и ще се основава на най-добрите практики, вече разработени в други локации на Melexis за тестване на пластини, което ще гарантира последователност във всички обекти“, съобщиха от групата. Melexis планира инвестиции от 60 млн. евро в производствено оборудване за период от 5 години, като първоначално ще бъдат наети 30 служители. Обектът ще заработи до средата на тази година.

Новите инвестиции са част от плановете на белгийската компания за глобален растеж по отношение на научноизследователската и развойната дейност, логистиката и производствения капацитет в средносрочен план. „Тези инвестиции не само ще донесат допълнителни ресурси и капацитет, но също ще гарантират, че ще имаме стегната и последователна верига на доставки, която да обслужва нашите клиенти“, коментира вицепрезидентът по оперативните дейности Веерле Лози в официалното съобщение. По думите му групата очаква значително търсене на продуктите й, което ще продължи да нараства през следващите няколко години, информира в.Капитал.

Двойно повече от пазара

Междувременно белгийската група обяви финансовите си резултати за 2017 г. Данните показват, че продажбите са се увеличили с 12% до 511.7 млн. евро, а нетната печалба е нараснала с 15% до 111 млн. евро. Както и предходната година, през 2017 г. Melexis отново успя да отчете двойно по-голям ръст на продажбите от средния за пазара. „Обявените нови инвестиции ни позволяват да продължим да поддържаме ръста си“, коментира главният изпълнителен директор на групата Франсоаз Шомбар. За 2018 г. Melexis очаква продажбите да се увеличат с между 12 и 15%.

Последните данни за българската „Мелексис“ са за 2016 г. и показват 32.8 млн. лв. приходи от продажби и 2.2 млн. лв. нетна печалба.

 

 

 

infostock.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *