Най-бързо растящият пазар на имоти в света е в Китай

Най-бързо растящият пазар на имоти в света отново е в Китай. От 10-те пазари на имоти с най-бърз ръст на цените в света през 2016 г. девет се намират в Китай и един – в Нова Зеландия, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

Най-силно поскъпват жилищата в Нандзън – с 41,1%, следва Уси с ръст от 35,7%, а на трето място е Шанхай с 31,7%.

Топ 10 се допълва от Ханджоу, Джънджоу, Пекин, Ухан, Тиендзин, Гуанджоу и Уелингтън.

Най-бързо растящият пазар на имоти в Европа е Осло (12-то място в общата класация) с годишен ръст на цените на жилищата през 2016 г. от 21,7%. На второ място е Будапеща (15-то място) с 19%, следвана от Амстердам (23-то място) с 14,5%.

Пазарът с най-силен спад на цените в глобален мащаб е Москва. Руската столица е класирана на последното 150-то място с понижение от 15%.

Вторият най-слаб пазар на имоти в света е Севиля, Испания, с понижение на цените от 9,9%, следвана от Абърдийн във Великобритания със спад от 9,8%.

Топ 10 на най-слабите пазари на имоти в света се допълва от Даруин, Джайпур, Генуя, Дърбан, Палермо, Пърт и Неапол.

Средният ръст на цените на жилищата в наблюдаваните от консултантската компания 150 града достига 6,6% през миналата година – най-високо ниво за последните три години. Като се елиминират китайските градове обаче ръстът достига по-умерените 4,9%, информира investor.bg.

Компанията посочва, че окачва сериозни размествания в класацията за първото тримесечие на тази година заради сериозните мерки за овладяване на бума на пазара на имоти в Китай.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *