Най-великият инвеститор съветва

Джим Саймънс, основател и управител на фонда Renaissance Capital, е вероятно най-великият инвеститор в модерната история. Роденият през далечната 1938 г. математик, академичен преподавател, спекулант и филантроп е и създател на най-успешния хедж фонд на света.
Саймънс основава Renaissance Technologies през 1982 г. Фондът реализира средна доходност от 30% годишно оттогава. През кризисната 2008 г. печалбата от инвестициите на Renaissance достига впечатляващите 80%.
През 2010 г. фондът реализира възвращаемост от само 30%, но при невероятните 44% премия за добро управление за екипа на вече бившия му изпълнителен мениджър.
Саймън обяви в края на предходната година, че ще се оттегли от поста, но ще остане в борда на Renaissance. Личното състояние на математика-спекулант се оценява от Forbes на около 8.5 млрд. долара.
Саймън рядко има медийни изяви, той спазва мотото на магарето Бенджамин от „Животинската ферма“ на Оруел: „Бог ме дари с опашката, за да държа на разстояние мухите. Но аз предпочитам да нямам опашка и да няма мухи“.
Renaissance е до голяма степен уникален фонд, който разчита за инвестиционната си програма на математически и физически модели, и чиито водещи инвестиционни специалисти са блестящи математици.
В лекция в Масачузетския технологичен институт Саймън наскоро коментира собствената си история и и съвременните икономически проблеми.
Според него САЩ нямат проблем с огромния си дълг и дефицит, тъй като това не е нещо ново от Втората световна война насам. Всъщност като дял от БВП дългът на американското правителство е все още под нивата от ерата на Рейгън.
САЩ имат огромен проблем с работните места, като решаването му изисква промяна на американския икономически модел, а това е един много дълъг процес.
За Саймън, единствените виновни за финансовата криза са банките, които в алчността си са пренебрегнали всякакви правила за безопасност, препродавайки си структурирани дългови инструменти, до такава степен, че въобще са загубили връзка с първоначалните кредитополучатели.
Саймън споделя основните принципи на успешния инвеститор:
Прави нещо ново и не бягай в стадото.
Работи с велики хора.
Остави красотата да те води. Например едно от най-красивите неща на света е да намериш правилните решения на проблемите.
Никога не се предавай, упоритостта печели накрая.
Надявай се на добър късмет.
Саймън твърди, че е “адски зает“ в момента, с третата си кариера. Неговата фондация подпомага млади математици и физици, а също така и финансира изследвания на феномените на аутизма.
Амбициите му обаче стигат много по-далеч, той иска да повиши качеството на преподаването на математика в американските университети, като даде финансови стимули на талантливите хора в системата да преподават и развиват научна дейност, вместо да отиват във фирми като Google или Goldman Sachs.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *