Най-големите български компании през 2017 г.

Поредната силна година за корпоративните гиганти. Това показва обобщената картина от тазгодишната класация на най-големите дружества в България по приходи „Капитал 100“.Най-големите български компании през 2017 г.

Резултат с изображение за "Капитал 100".

Данните сочат, че през 2017 г. оборотите им отново растат, при това с двуцифрени темпове, след отчетения лек спад заради ниските цени на горива и метали през 2016 г., а печалбите скачат силно.

Високо нагоре

Официално новото издание на класацията ще бъде представено на събитие на 4 юли и със следващия брой. Конкретните числа в него изглеждат така – приходите на стоте най-големи компании в страната се повишават с над 14% до 66 млрд. лв., при доста по-скромен ръст на икономиката от 3.9%. Както и миналата година, съществен фактор са международните цени на ключови суровини, но този път ефектът е положителен заради поскъпването им. Печалбите пък скачат с внушителните 35% до 3.4 млрд. лв.

И тази година специалното издание „Капитал 100“ включва информация за 300-та дружества с най-високи приходи. А там растежът е сходен – оборотите са нагоре с 13% до 93 млрд. лв., въпреки че в извадката присъствието на дружества от секторите горива и метали не е чак толкова осезаемо. Печалбите пък се повишават с невижданите 28% и надхвърлят 5 млрд. лв. Тоест ускорение има и в другите области на икономиката. За поредна година това е особено видимо при софтуерните компании, при които бурният растеж вече е устойчива тенденция, както и при производителите и търговците на оръжие, които продължават да извличат позитиви от въоръжените конфликти по света. Традиционно добре се развиват и машиностроенето, фармацията, веригите за храни, техника, дрехи. В групата на растящите след сериозния спад през последните години се завръща и строителството.

Подобряващата се картина се вижда и в данните за пазара на труда, който за изминалите 12 месеца отбеляза най-добрата си година от кризата насам. Всъщност корпоративните гиганти не са сред най-активно наемащите служители, но все пак и в тази група тенденцията е възходяща – средният ръст на персонала на 100-те дружества с най-много служители сред компаниите в топ 300 за изминалите 12 месеца е бил малко над 4%. През 2017 г. те са разкрили 8800 нови работни позиции, с което общият брой на служителите им достига 222 хил. души.

Зад силните резултати за изминалите 12 месеца стоят не само увеличаващите се цени на суровините, но и фактори като подобряващата се икономика, растящото потребление, доброто развитие на външните пазари, за които е предназначена голяма част от все по-добре развиващото се производство в страната. По традиция именно енергийните компании и дружествата, занимаващи се с горива, са най-многобройни в топ 100, следвани от производителите на машини и оборудване. В топ 300 осезаемо е присъствието и на веригите за търговия на дребно и едро, транспорта, металургията.

Най-големите сред най-големите

И тази година компаниите в челната десетка в „Капитал 100“ са почти непроменени. Представителите на енергетиката и горивата отново доминират върховете на подреждането, макар и с лека промяна в състава – от групата отпада веригата ОМВ, а в клуба на гигантите влиза русенският производител на биогориво „Астра биоплант“, който за пръв път в историята си отчита над 1 млрд. лв. приходи. Всъщност любопитна подробност е, че през 2017 г. всички дружества от топ 10 имат обороти над този праг – нещо, което не се е случвало от 2008 г., информира capital.bg.

Точното класиране в челната десетка, както и в останалата част на „Капитал 100“, ще стане ясно следващата седмица. А ето и кои са компаниите, заемащи първите десет места в класацията, подредени по азбучен ред.

„Астра биоплант“
„Аурубис България“
„Булгаргаз“
„Експрес логистика и дистрибуция“
„Кауфланд България“
„Лукойл България“
„Лукойл Нефтохим Бургас“
„Национална електрическа компания“
„Сакса“
„ЧЕЗ електро България“

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *