Най-голямата инвестиционна грешка на Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, главен изпълнителен директор на инвестиционния конгломерат Berkshire Hathaway, е може би най-великият инвеститор на нашето време. Стартирайки с приблизително 10 000 долара капитал през 50-те години на миналия век, Бъфет съумява да създаде един от най-големите инвестиционни фондове в света, а богатството му да нарасне до близо 80 милиарда долара към днешна дата.Най-голямата инвестиционна грешка на Уорън Бъфет.

Снимка: iStock

Тайната на успеха на Бъфет винаги е била простотата на инвестиционната му стратегия. Бъфет и неговият екип от Berkshire Hathaway са склонни да съсредоточават своите инвестиции върху няколко сектора на пазара, с ясен акцент върху бизнеса, който има ясни конкурентни предимства.

Когато Бъфет намери бизнес, който харесва, той е склонен да закупи дял в него за дълги години. Например инвестициите на Бъфет в компании, като Wells Fargo, и Coca-Cola, датират съответно от 30 и 31 години.

Оракулът от Омаха, както още е известен Бъфет, може също така да реши да придобие компании, които харесва директно. Berkshire е придобил около пет дузини компании в различни сектори и индустрии през годините, като Buffett и неговият екип в момента притежават инвестиционен портфейл, който достига стойност от цели 201 милиарда долара.Най-голямата инвестиционна грешка на Уорън Бъфет.

В обобщен вид балансовата стойност на Berkshire Hathaway е нараснала с главозамайващите 1 091 899% между 31 декември 1964 г. и 31 декември 2018 г.

Дори най-големият инвеститор в света допуска грешки

Накратко, Бъфет е бил много по-често прав, през годините, отколкото е грешал. Това обаче, не означава, че е имунизиран от грешки.

Една от най-големите критики към гениалния инвеститор е, че е стоял далеч от бизнеси, като  Amazon.com (NASDAQ: AMZN), или дъщерното дружество Google на Alphabet, когато те са имали значително по-ниски оценки.

Наскоро Berkshire отвори позиция в Амазонка, но очевидно пропусна чудовищния ръст в бизнеса на компанията.

Най-големият инвеститор, следващ стратагията „купи и дръж“ е правил и други сериозни грешки в миналото. През 2012 г. Berkshire притежаваше значителна позиция от 415 милиона акции в американския търговец на дребно Tesco. Фондът бе сериозно засегнат от признанието на компанията през 2014-та година, че е надценявала печалбите си.

Действайки твърде бавно при ликвидиране на позицията, действията на Бъфет са стрували на Berkshire около 444 милиона долара, след данъци.

Загубата от Tesco обаче, е като изглежда, като „капка в морето“, ако се съпостави с най-голямата грешка допускана от Бъфет.

Най-лошата грешка на Бъфет просто продължава да нараства по мащаб

Още през 1966 г., тогава 36-годишният Бъфет прави среща с визионера на развлекателни паркове Уолт Дисни в Анахайм, Калифорния. По това време Disney (NYSE: DIS) беше оценена на около 80 милиона долара, а изпълнителният директор Уолт Дисни беше в процес на реализиране на визията си за Disneyland. С безупречен баланс и възможност за растеж Бъфет и неговите тогавашни партньори се съгласяват да станат инвеститори в Дисни, като вземат цял от 5% в компанията, информира infostock.bg.

И вместо да прави това, в което е най-добър – а именно да държи инвестицията си десетилетия наред, Бъфет я осребрява през 1967-ма година с 50% печалба. Въпреки че Бъфет не губи пари от сделката, печалбата от 2 милиона долара, която Бъфет прави е съвсем нищожна част от това, което би струвала инвестицията днес.

Към цената на затваряне на Disney в петък, 23-ти август, 5% дял би струвал 11.86 милиарда долара. Плюс това, този 5% дял е щял да плати над 1.1 милиарда долара дивидент през годинити. И така, ранната продажба на дела на Disney струва повече от 13 милиарда долара на Бъфет.

Но има и още…

През 1995 г. Disney обяви придобиването на Capital Cities / ABC, от които Berkshire Hathaway притежаваше акции. Когато бе завършена сделката на стойност 19 милиарда долара, Бъфет се оказа с 21 милиона акции от Disney. За пореден път, вместо да ги държи, Berkshire Hathaway напълно разпродаде позициите си в компанията.

Първоначално оценени на близо 400 милиона долара след сделката Capital Capital / ABC, същите тези акции биха били на стойност 2.76 милиарда долара. Освет това, тези 21 милиона акции биха донесли почти 300 милиона долара дивиденти на Бъфет.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *