Най-голямата компания в Гърция напуска страната

 
Влиянието от това решение върху Гърция ще бъде ограничено. Дружеството няма да закрива фабриките си в южната ни съседка.
Coca Cola Hellenic, която вече се листва на вторичния фондов пазар в Лондон съобщи, че настоящите инвеститори ще получат акции на Coca Cola HBC AG, със седалище в Швейцария. Освен това дружеството планира да излезе на първичния фондов пазар в британската столица.
Компанията, в която американската Coca-Cola Co има дял от 23%, и 95% от чиито акционери не са гърци, има фабрики за бутилиране на напитки в 28 страни, включително и България.
Преобладаващото мнозинство от акционерите вече са приели преместването на компания, която отдавна се оплаква от високите данъци в Гърция.
Според анализаторите това решение се дължи най-вече на кризата в Гърция. Просто една успешна компания не иска повече да поема рисковете свързани със затъналата в проблеми страна. CCH в момента е най-голямото дружество в Гърция по пазарна стойност, с капитализация от около 6 млрд. евро, което представлява около 20% от общата капитализация на Атинската фондова борса.
Част от акционерите обаче изглежда не харесват промяната. Днес акциите на дружеството падат в Атина с близо 6% до 15.5 евро за лот. Това може да се дължи и на сравнително ниската цена от 13.58 евро, предложена на тези инвеститори, които не искат да участват в замяната на акциите.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *