Най-добре представящите се пазари на 2015 г.

Кои бяха най-добре представящите се фондови пазари на годината? Ще определим това с помощта на представянето на индексните фондове, базирани на водещите световни борси. През август и септември водещите борсови индекси регистрираха най-рязката си и бърза корекция от 2011 година насам, като впоследствие възстановиха голяма част от загубеното. Въпреки това повечето от тях все още не са много стабилни, като инвеститорите са в очакване на първото повишение на лихвите от страна на Фед през следващата седмица. В условията на слабо представяне за щатските индекси, които макар и близко до рекордните си нива, са с минимално изменение за годината, най-добре представящите се индексни фондове може би ще изненадат инвеститорите. Сред 47-те водещи пазари по света едва 15 са се повишили през тази година, а само пет са отбелязали повишение през последните три месеца. Ето и кои са трите пазара, донесли двуцифрен доход за инвеститорите, въз основа на представянето на базирани върху тях индексни фондове:

1. iShares MSCI Ireland (EIRL) – повишение от 20.1% Индексният фонд, базиран на представянето на ирланския пазар, е най-добре представящият се за тази година. След трудностите за капиталовия пазар отпреди няколко години, икономиката на страната се стабилизира, а заедно с нея и фондовата борса. Банковите реформи и ръстът в износа на страната помогнаха за това икономиката на Ирландия да се върне към растеж. Ирландия бе първата страна от така наречената група PIIGS, която излезе от бюджетните ограничения и е на път към ръст от 6% през тази година. Това ще я направи една от най-бързо растящите икономики в света. Ръстът на този индексен фонд обаче не е само през тази година. Всъщност средната му годишна доходност за последните пет години е 17.33%, което го прави най-добре представящият се индексен фонд в света за този период.

2. iShares MSCI Denmark (EDEN) – повишение от 19.6% Скандинавските страни и техните политически и социални модели винаги са давани за пример по света. Сега за пример ще се дава и фондовият пазар в Дания. Индексният фонд, базиран на него, е вторият най-добре представящ се за тази година, донесъл доход за инвеститорите, близък до 20%. Една от основните причини за доброто представяне на фонда е експозицията му от 35% към здравния сектор. Датската фармацевтична компания Novo Nordisk е с тежест от 22% в индекса. Икономиката на Дания се очаква да регистрира ръст от 1.6% през тази година и 2% през следващата. Безработицата в страната се очаква да продължи да се понижава от 6.1% през тази до 5.8% през следващата и 5.5% през 2017 година. Фондовият пазар се облагодетелства още от обвързаността на датската крона към еврото, което внася стабилност във финансовата система. Поевтиняването на еврото спрямо останалите основни валути пък дава конкурентни предимства на датските износители.

3. iShares MSCI Belgium Capped ETF (EWK) – 11.1% Третата позиция също е за европейски пазар, което отново до до голяма степен е изненадващо, предвид на стабилната и не особено бързо развиващата се икономика на Белгия. Фондовият пазар в страната до голяма степен се свързва с бирената индустрия, като гигантът Anheuser-Busch InBev (BUD) е с тегло в индексния фонд от 24.5%. Това е над два пъти и половина повече от теглото на следващата по големина компания. Като цяло белгийският пазар се свързва с политическа стабилност и слаб икономически ръст. Като място, където са листнати големи компании, изплащащи стабилен дивидент, третото място на този индексен фонд в класацията не е особено типично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *