Най-накрая и американците спестяват. Но как се случи това?

New York Times

Май преживяхме година на финансово изтрезняване – поне ако можем да съдим по нивото на личните спестявания на американците. За да изчислим този показател (4,4% през октомври по данни на Бюрото за икономически анализ към Министерството на търговията), изваждаме онова, което харчим, от онова, което печелим, и изразяваме резултата в проценти. През 2009 г. нивото се движи от 3,4% през февруари до 6,4% през май, което бе най-високата стойност от 1993 г. насам. За десетилетие и половина след този връх покачването на фондовия пазар и на цените на жилищата даде на хората увереност да харчат повече и да разхлабят кредитните стандарти. Така се понижи и процентът спестявания. Но всичко това приключи. Засега. А може би и завинаги.
Дали е на добре, зависи от гледната точка. В краткосрочен план по-малкото спестявания забавят хода на икономическото възстановяване. За американците обаче запасяването с малко повече пари и спестяването им за след години или десетилетия ще означава и по-малко дългове, и по-спокойни старини. Трудно е да спорим срещу тези дългосрочни ползи.
И така, ако искате да спестявате над средното, си заслужава да хвърлите едно око на тенденциите зад промените в данните, за да разберете защо е този скок, кой е отговорен за него и как хората са успели да заделят повече средства. Макар правителството да не изнася много подробни демографски данни, други изследвания и статистики от управителите на пенсионни схеми предлагат интересна информация.

Капиталовият прираст не се смята

Нека първо изясним някои неща за нивото на спестяванията. И за парите, които на вас може и да ви изглеждат като спестени, но които всъщност не се калкулират като такива, когато правителството прави сметките.
Изчислението на нивото на личните спестявания започва с личния доход, от който се изваждат данъците, за да пресметнем личния разполагаем доход. И работещият, и работодателят дават своя принос към 401(k), откъдето се изчислява процентът, макар че данните за внесеното от работодателите може да са малко остарели.
Всеки капиталов прираст, независимо дали е в брокерска сметка или получен чрез действителна продажба на акции или взаимни фондове, не се смята. И макар вероятно да тълкувате ипотечните си вноски като принудително спестяване, т.е. принос към бъдещото си богатство (или поне докато ипотеката не потъне), те също не са лични спестявания.
Процентът спестявания не се дължи на краткосрочно хрумване и тенденцията от последната година е ясна, макар месечните изменения да нямат особено значение. Но защо стойностите са скочили толкова бързо?
Един от факторите е принудата. Без достъп до високи лимити по кредитните карти или заемите, по които заемоискателят използва стойността на имота като допълнително обезпечение, със сигурност ще ви е по-трудно да харчите повече, отколкото вземате. Хората могат да харчат спечеленото, но не много повече, и при липсата на лесни заеми може да решат да харчат по-малко.
Най-сериозната причина обаче е страхът. Когато безработицата е двуцифрено число, вероятността да заделяте пари расте, тъй като се опасявате, че доходите ви ще изчезнат. На всеки три години Федералният резерв публикува Проучване на потребителските финанси. В анализа от 2007 г. е включен въпросът коя е най-важната причина, която кара анкетираните да спестяват. Пенсионирането е най-популярният отговор с 34%, но общите ликвидни позиции го следват много близо с 32% и през 2010 г. е много вероятно да надминат пенсионното осигуряване.
И така, кой е спестявал повече от средното през 2009 г.? Фактът, че спестяванията са стигнали най-високо ниво през пролетта, когато плащанията от стимулиращите програми започнаха да пристигат, предполага, че получаващите социални помощи и американците с ниски и средни доходи, възползвали се от подкрепата, са депозирали в банките повечето от парите.
Младите хора също са дали своя дял. До ноември тази година 74% от титулярите между 21 и 35 години на пенсионните спестовни сметки в Bank of America Merrill Lynch, по които работещите решават дали да започнат, или да спрат да спестяват, са започнали да пестят, докато 26% са спрели. Това е най-високият процент започнали да пестят сред всички възрастови групи.

И хората с високи доходи заделят повече

Американците с по-високи доходи също дават сигнал, че възнамеряват да спестяват повече. В анкета на „Галъп“ от юли 34% от запитаните с доходи от и над $75 000 планират да спестяват повече. Само 5% отговарят, че ще заделят по-малко пари. И все пак това не е доказателство, че нивото на личните спестявания никога вече няма да падне под 3% (например). Доста е примамливо да си мислим, че навиците ще претърпят трайна промяна в тежки икономически условия, но знаем, че много хора ще похарчат спестеното през 2009 г. само след година или две, когато икономиката оздравее.
Федералното правителство може да поощри спестовните инстинкти, например като позволи на хората да вложат върнатите им от данъци суми в спестовни облигации. Едновременно с това обаче се появяват и много инициативи, подканващи хората да харчат за коли, електроуреди или застраховки срещу лошото време.
Забелязва се и едно окуражително развитие, което може да се окаже постоянен стимул за спестяване: усилията на работодателите и предлагащите пенсионни схеми да прихванат силата на инерцията.
Vanguard отбелязва, че от 2006-а до 2008 г. средно 70% от притежателите на пенсионни сметки не са променяли процента на спестяванията си през годините. 1 от 5 е увеличил процента пари, които заделя всяка година, но според Vanguard това вероятно се дължи на факта, че много работодатели автоматично повишават процентите спестявания на служителите си всяка година, като увеличават вноската им към 401(k). Работещите може да се откажат, ако желаят, но повечето не го правят. В момента много работодатели предлагат автоматично включване в 401(k) и други подобни планове, което вероятно обяснява несиметричния процент от клиенти на Bank of America Merrill Lynch, започнали да спестяват, вместо да се отказват през тази година.
А повечето хора ще продължат да участват в спестовните схеми за пенсия и автоматично ще приемат по-високите вноски с всяка следваща година. Затова и нивото на личните спестявания ще продължи да се покачва непрекъснато. Докато това се случва, а вие искате да сте над средния процент, има редица начини да накарате инерцията да заработи за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *