Най-печелившата акция през тази седмица е Hewlett-Packard

Апетитът за риск беше подкрепен и от движенията на валутните пазари, след добри фундаментални новини от Европа.
 
Така в последната сесия за тази седмица Jones Industrial Average нарасна с 0.87%, до 14 001 пункта, изтри загубите си от предходните дни и се покачи на седмична база с 0.1%.
Широкият фондов индекс S&P 500 скочи в петък с 0.90%, до 1 516 пункта, подкрепен от поскъпването на акциите на HP, но за седмицата загуби 0.3%.
Технологичният Nasdaq нарасна с 0.97% в петъчната сесия, но загуби почти 1% на седмична база, до 3 162 пункта. ИТ секторът беше под натиск, след като във вторник Dell докладва 31% спад на печалбата си и прогнозира тежка 2013 г.
Но най-печелившата акция през тази седмица, от тези, включени в S&P 500, е Hewlett-Packard. Пазарната капитализация на технологичният гигант нарасна с 14%, като само в петък книжата му поскъпнаха с 12.3%.
Нетната печалба на компанията за последното тримесечие на миналата година /първо фискално/ намаля с 16%, до 1.23 млрд. долара, но това е над очакванията на пазара.
Приходите на HP са се свили в основния бизнес сегмент, но е налице ръст с 4% на продажбите в мрежовия сектор.
Основната причина за оптимизма на инвеститорите обаче станаха думите на изпълнителния директор на дружеството Мег Уайтман. Тя заяви, че няма планове за разделяне на компанията и прогнозира ръст на приходите през 2014 г.
В петък еврото остана без промяна срещу долара, на ниво от 1.3190 EUR/USD, след волатилна сесия, в която получи подкрепа от данните за бизнесдоверието в Германия. Институтът Ifo отчете, че индикаторът е достигнал през февруари до 10-месечен връх.
Въпреки това единната валута остава под натиск, заради покачването на основната инфлация в САЩ до 1.9% и най-вече заради сигналите за промяна на политиката на Фед. Докладът от последното заседание на Федералната комисия за отворени пазари показа, че част от членовете на борда на централната банка вече обмислят начините за спиране на количествените улеснения.
Данните на CFTC показват, че пазарът също е внимателен към подобно развитие на ситуацията. За първи път от 4 декември 2012 г. насам, през миналата седмица дългите позиции за американския долар бяха повече от късите срещу останалите основни валути. Това до голяма степен се дължи на негативните нагласи спрямо британския паунд.
Нагласи, които решението на Moody’s да понижи рейтинга на Великобритания с една степен в петък, само засили. След като агенцията намали оценката си за британския дълг до Aa1, паундът загуби 0.6%, до 1.5164 долара.
Но според CFTC до вторник, миналата седмица нетните дълги позиции на американските инвеститори за еврото са намалели с 37%, до 4.1 млрд. долара. През изминалата седмица единната валута загуби 1.3% от стойността си по кроса с долара.
Въпреки поевтиняването на паунда цената на контрактите за сорт Брент с доставка през април поскъпнаха в петък с 0.50%, до 114.10 долара за барел.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *