Най-скъпата хотелска стая е празната

Има увеличаване на посещаемостта на курортите от страна на български туристи. Голяма част от българите са решили в условията на криза да оставят средства в българската икономика, коментира за „Фокус“ Благой Рагин – председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).
По думите му добре вървят нещата на румънския пазар. По отношение на появата на оферти от по 10-15 или 20 лв. за легло на нощ, председателят на БХРА обясни, че това е най-новата и най-модерната резервационна система, която се изпробва в Албена, цитира го expert.bg. Това е копие на нискотарифните авиолинии. Когато имаш дупка в месеца и ти остават 3 или 6 дни свободни стаи до идването на новата смяна, се пускат ниски цени. Фактически, ако цената е 10 или 20 лв., в стаята са 2 души. След това те вечерят, ползват се сладкарницата или ресторанта и пак се оставят около 50 лв. Това е най-модерната, доказала се резервационна система.
Нашите колеги от Албена са се сетили първи да я наложат и това е експериментален модел, който не бива да ни стряска, каза Благой Рагин. Той посъветва българите, които разполагат с ограничени средства, да влизат в интернет и да следят за такива оферти. Такива оферти се пускат в месеца по няколко пъти, според това кога има свободни дни, за да се запълни нишата, защото ние сме изчислили, че най-скъпа е празната стая, коментира още Благой Рагин.
Според Рагин сезонът ще е успешен, ако спадът в туризма се задържи на минус 6-7%. Някои дестинации в световен мащаб се смъкнаха на минус 30%, на минус 20%. Мисля, че август месец може да бъде и малко по-силен. Дори и в тази посока да завършим на минус 5, минус 7%, за нас годината ще е успешна, посочи Рагин. Той каза, че се очаква бум в ловния туризъм. Там се надяваме, ако се дадат всички ловни стопанства на концесия, да привлечем по-заможни чужди туристи.
Чакаме около 6 млн. туристи, ако успеем да го покрием до края на годината. Средно около 3 млрд. ще вкара българският туризъм с всичките му плюсове и минуси в българската икономика, каза председателят на БХРА. По думите му, около горещините планинските курорти са се съживили.
Най-добре като дестинация се реализира културният туризъм и спа-туризмът, посочи Рагин и допълни, че дестинациите за спа-туризъм се развиват, особено след коронясването на Велинград за спа-столица. Велинград работеше като дестинация за петък, събота и неделя. Сега имаме ежемесечно запълване на базата и интересът към услугата “релаксиране“ и борба за здраве чрез минерална вода се налагат.
В момента водещи дестинации са Велинград, Хисаря, Сандански, Девин, Поморие, Кюстендил, каза той. По думите му, културният туризъм също се е наложил много успешно през тази година. Там лидер е Велико Търново, след това е Старият Пловдив, Златоград, Старосел, тракийските гробници, Перперикон. Виненият туризъм тръгва като нова дестинация, голф туризмът също се налага, каза още Благой Рагин.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *