Най-скъпото жилище в София струва $ 10 млн.

Най-скъпото жилище, което се предлага на пазара на недвижими имоти в София, струва 10 млн. долара. За приблизително същата цена в България могат да се продадат не повече от 10 жилища, сочат данните от доклад на компания за луксозни недвижими имоти, представител на ChristieТs Great Estates за България.

Едва 3 000 имота в столицата се продават на цена над 1 млн. евро. Това са едва половин процент от всички недвижимости в града.

Всеки десети продаван имот в София може да се определи като луксозен. За такива се считат домовете, чиято стойност е оценена на поне 700 000 евро, става ясно от доклада на компанията. За да продадете подобен имот, обаче ще ви е нужна поне година. За сравнение, ако притежавате луксозно имение в Маями, САЩ, ще му намерите нов собственик за половината от това време, а в Торонто, Канада – само за 45 дни. Най-високата цена, която играе като психологическа бариера за този тип имоти у нас, е 1 млн. долара. Затова най-често луксозните жилища се предлагат на цена под 1 млн. долара, за да може да се намерят купувачи за тях. В резултат срещу тази крупна сума можете да се сдобиете с луксозна къща, където пожелаете в страната.

Ако държите да се сдобиете с просторен апартамент от 200 квадрата на топ локация като района на Докторската градина в столицата, ще трябва да отделите бюджет от около 450 000 евро за сделката. Срещу 700 000 евро пък можете да станете собственик на къща от 600 кв. м в Бояна с 2 декара дворно място към нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *