Най-успешните династии на милиардери

Наследницата на цигарения магнат Зино Давидоф София се отказва от компанията с обяснението, че е алергична към тютюн.
 
Хонда Соичиро и Пол Гети пък изобщо не доверяват на децата си своя бизнес. Но не всички предприемачи имат незавидната съдба да не оставят наследници на семейния бизнес. Някои от тях основават изключително успешни династии:
Романтиката Хенеси

Историята на семейство Хенеси доказва, че увлечението по спиртни напитки не винаги е болест. През втората половина на XVIII век капитанът в оставка от ирландския батальон на Людовик XV Ричард Хенеси решава да се засели във френската провинция Коняк. За около десетилетие неговата малка фирма за коняк изпреварва много свои конкуренти. А за четвърт век съществуване продава над 1 млн. бутилки. Хенеси заложил една традиция : всеки ден с помощта на своите помощници, той слизал и пробвал конячните спиртове във всички 40 зали на избата си. 250 000 бъчви! По-късно представителите на всяко поколение внесли по нещо в асортимента на „Хенеси“. Днес „Хенеси“ е част Louis Vuitton Moet-Hennessy (LVMH), а наследникът на семейството е Морис Ришар Хенеси.
Семейната идилия на Ести Лаудер

Синове, снахи, внуци и племенници остават свързани със семейния бизнес на козметичната фирма, основана от Ести Лаудер. Истинска тигрица в извоюването на място под слънцето за децата си, Лаудер вари първите си кремове в семейната кухня и ги предлага на случайни жени на улицата. Знаейки силата на светското общество, дъщерята на бедни унгарски емигранти се представя за графиня и прави всичко по силите си да изглежда така: пести от храна, но се облича като кралица. Завоювала Америка, тя не се задоволява и се отправя към Париж. В един от големите магазини събаря на пода целия щанд със своите парфюми. Събира се огромна тълпа, а пресата не може да пропусне такава ексцентричност. Безплатният PR за Естер е готов. Днес, компанията Estée Lauder дава работа на 26 000 души, изкарва милиарди долари всяка година и е управлявана от внука на Ести Уилям Лаудер, който е изпълнителен директор и президент на Estee Lauder Companies Inc.
Бонано и бизнесът с двойно дъно

Преди няколко години, когато 97-годишния Джоузеф Бонано, прототип на Вито Корлеоне в „Кръстникът“, напусна този свят, на погребението дойдоха да го оплакват повече от 30 деца и внуци. Някои от тях още са в семейния бизнес „с двойно дъно“. Бягайки от италианските власти, Бонано заминава за Куба, а после и САЩ, където започва да работи за един от престъпните синдикати на Ню Йорк. Нещата потръгват и още преди да навърши 30, Бонано има свой клан. Съдава се „Коза ностра“. За обществото той е примерен баща на семейство, собственик на текстилна фабрика, млечни ферми и… погребално бюро. Но бизнесът му покрива рекет, отвличания, порнобизнес, проституция и търговия на наркотици. Твърде умен за да бъде заловен, Бонано никога не говори прекалено и за некраткия си живот лежи в затвора всичко на всичко веднъж и само за една година. Дори в късните си откровения в автобиографията си, той запазва дискретност за своите наследници.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *