Накъде ще поемат акциите на Apple?

Не всеки ден един-единствен продукт приковава вниманието и притаява дъха на целия Wall Street.

Точно това обаче се случи с новия iPhone X на Apple – той безспорно спада към тези специални продукти. От месеци витаят слухове за новата версия на най-големия източник на приходи на калифорнийския концерн. Най-важната информация като името и новия екран вече бяха известни, преди изпълнителният директор на компанията Тим Кук да прекрачи сцената на Steve Jobs Theater в централата на концерна в Купертино.

В очакване на тази презентация цената на акциите на компанията скочи от началото на годината с почти 40 на сто – три и половина пъти над ръста на американския широк борсов индекс S&P 500. Цената обаче спадна леко от рекордната си стойност от близо 165 долара за акция в началото на септември. Във вторник акциите на Apple приключиха сесията със спад от 0,4% до малко под 161 долара.

Apple оказва необичайно голямо влияние върху общите пазарни тенденции, които могат да бъдат повлияни и от новия iPhone. Apple е компанията с най-голяма пазарна капитализация (около 830 млрд. долара) на американския фондов пазар. На второ място се нарежда интернет компанията Alphabet, компанията майка на Google, чиято борсова стойност възлиза на 650 млрд. долара. Разстоянието между Apple и Alphabet е по-голямо от капитализацията на технологичната компания IBM, изчислява Bloomberg.

Apple има тежест от 4% в S&P 500. Групата, която също така е представена и в индекса Dow Jones на 30-те най-важни американски концерни, се счита за лакмус за иновативната мощ на американските технологични компании, които са сред основните двигатели за продължаващия от 2009 г. насам бичи пазар.

Триумфалният успех на Apple на фондовия пазар е тясно свързан с успеха на iPhone. Съоснователят на Apple Стив Джобс, който почина през 2011 г., представи първия iPhone през януари 2007 г. и създаде изцяло нов продуктов пазар за смартфоните. С iPhone Apple генерира почти две трети от общите си продажби, въпреки че силно нарастващи други подразделения, като например бизнесът с услуги, играят все по-важна роля. Услугите включват Apple Music, Apple Pay, Apple Care и App Store, където собствениците на устройства от Apple могат да закупят приложения.

Ето защо юбилейният iPhone X, който струва около 1000 долара за базовата си версия, ще играе важна роля за оценката на акциите на Apple на Wall Street. Повечето анализатори очакват нов „суперцикъл“. С това се има предвид представянето на радикално ново поколение устройства, на които ще разчитат iPhone-ите през идните години. Сегашният суперцикъл стартира с представянето на iPhone 6 и iPhone 6 Plus, които се различаваха значително от предшествениците си – с например по-големите екрани.

Анализатори на Wall Street прогнозират средно нов ръст на акциите от около 9 на сто, а средният целеви курс е 175 долара за акция. След силните ръстове през тази година обаче някои очакват и корекция. Джейн Мюнстер, например, партньор в компанията за рискови инвестиции Loup Ventures, счита, че през идните три месеца акциите може да загубят до 10 на сто от стойността си.

„За това си има основателна причина. Само за последната 1 година книжата поскъпнаха с над 50%, тъй като инвеститорите очакват от iPhone да помогне за връщане към силния ръст“, заяви той пред CNBC. След като продуктът бъде представен обаче, анализаторите ще прехвърлят вниманието си към първото и второто тримесечие на следващата година, които ще покажат до каква степен е възприето устройството. „Затова ще има и хора, които ще искат да осребрят част от вложенията си. Тоест, ще продават акции на Apple, за да реализират печалба“, казва Мюнстер.

Това не би било изненада, защото почти след всяко представяне на телефони цените на акциите на компанията спадат в началото, припомня Питър Буквар от Lindsey Group.

Според оценки на Wall Street Journal цената на акциите на Apple в седмицата след представянето на нов iPhone спада средно с 1,6 на сто. Пониженията обаче са краткотрайни. Месец след пазарния дебют курсът расте средно с 1,3 на сто, а половин година по-късно – с около 13 на сто, информира investor.bg.

За тази цел обаче Apple трябва да представи добри резултати. Прогноза за очакванията предоставя Майкъл Оулсен, анализатор в инвестиционната банка Piper Jaffray. Той предполага, че през идните 12 месеца Apple ще пласира около 242 млн. iPhone-а – с около 14 на сто повече, отколкото през фискалната 2016 г.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *