Наливат още 12 млрд. във Фукушима

Размерът на исканата сума е около 1 трилион йени, или 12,1 милиарда долара, съобщиха представители на компанията, цитирани от БТА.
Намесата на японското правителство с допълнителна финансова подкрепа ще помогне за стабилизирането на компанията. Като основен мотив за исканата помощ е посочена продължаващата скъпоструващата операция по отстраняване на последиците след аварията на атомната централа Фукушима.
Отделно компанията обясни, че ще са необходими допълнително около 850 милиарда йени (10,3 милиарда долара) за изплащане на компенсации на евакуираните от района жители.  Очаква се общата сума на исковете, отправени към TEPCO до 2013 г., да надхвърли 4,5 трилиона йени (54,8 милиарда долара). Около милион и половина души са поискали компенсации.
Правителството все още не е решило какви мерки да предприеме, за да закрепи енергийната компания. Като възможни варианти се спрягат национализация или част от компанията да бъде предадена за външно управление.
След аварията във Фукушима през март миналата година много територии бяха засегнати от радиоактивни вещества. Около 80 000 души трябваше да бъдат евакуирани от района на централата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *