Наливат ?563 млн. в морските летища

Аерогарите във Варна и Бургас ще обслужват 10 млн. пътници годишно

„Фрапорт“ е водеща компания в летищния бизнес в света. Дружеството управлява седем аерогари – втората по големина в Европа – Франкфурт на Майн, Хаан, Хановер, Саарбрюкен, Анталия, Лима и Кайро. Фирмата предоставя наземни услуги на летища в Португалия и Испания, осъществява охранителна дейност на над 60 летища в Европа и притежава собствен логистичен център в Хонконг. Създадена е през 1924 г. и развива дейност в повече от 50 страни в цял свят.

Българо-германският консорциум „Фрапорт“/БМ Стар“ ще инвестира 563 млн. евро за модернизацията на летищата във Варна и Бургас.

Обединението ще стопанисва двете аерогари за 35 години. Правителственото решение за избор на концесионер бе обнародвано вчера в Държавен вестник.

Това стана възможно, след като на 27 януари петчленният състав на Върховния административен съд окончателно отмени решението на кабинета „Сокскобургготски“ за избор на датската компания „Копенхаген еърпортс“ за концесионер на аерогарите.

„Фрапорт“ ще контролира 60% в бъдещата компания „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“, с която до месец ще бъде сключен концесионният договор. 40% ще държи „БМ Стар“.

„Фрапорт“ и „БМ Стар“ имат готовност да започнат веднага да подобряват условията за обслужване на пътниците на летищата във Варна и Бургас, информираха от компанията.

Тя ще инвестира 403 млн. евро за изграждане на нови пътнически терминали, разширяване на самолетните стоянки и пероните на двете летища, за доставка на нова техника за обслужване на самолетите и пътниците. След актуализиране с размера на инфлацията реалната стойност на инвестициите ще достигне 563 млн. евро. Консорциумът увеличи от 16,8 на 19,2% размера на концесионното възнаграждение, което ще плаща ежегодно на българската държава. Сумата ще се изчислява от общия размер на приходите от всички дейности на двете аерогари. Причина за повишението е увеличеният над очакваното трафик на двете летища през миналата година. Въз основа на направените инвестиции за модернизация двете летища ще обслужват по 5 млн. пътници в края на концесионния период.

От представителството на „Копенхаген Еърпорт“ у нас отказаха коментар с мотива, че чакат официално изявление от централата на фирмата в Дания.

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *