Намаляват мощността на газопровода „Набуко“?

Идеята е да се намали мощността на тръбопровода, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на неназовани източници.
Първоначалният проект за „Набуко“ предвиждаше строителството на тръбопровод с дължина 3 900 км и капацитет от 31 млрд. кубически метра газ, тръгващ от източната турска граница с Грузия и продължаващ до Австрия. Според новото предложение мощността на газопровода ще бъде намалена двойно и той ще бъде само между Австрия и България.
Припомняме, още в средата на януари започнаха да се появяват съмнения, че изграждането на газопровода става все по-трудоемко от финансова гледна точка. Тогава специалният представител на Държавния департамент на САЩ по въпросите на енергетиката в Европа и Азия Ричард Морнингстар заяви, че с всяка изминала година изграждането на газопровода „Набуко“ става все по-малко вероятно.
Според него през последните месеци е станало ясно, че от финансова и от времева гледна точка реализирането на проекта става все по-трудно. „Този проект се обсъжда вече много години, освен това може да има проблеми с неговото напълване“, коментира Морнингстар.
Относно коментарите, свързани със структурата на проекта за газопровод „Набуко“, управляващият директор на Nabucco Gas Pipeline International GmbH Райнхард Мичек, заявява, че в момента се изчисляват различни варианти, за да бъде открито най-оптималното решение за доставка и пренос на газ до клиентите.
„В момента изчисляваме различни варианти, за да открием най-оптималното решение, за доставка и пренос на газ до клиентите. Концепцията, според която „Набуко“ транспортира газ от източната граница на Турция до Баумгарден в Австрия, остава предпочитано и цялостно решение за всички заинтересовани страни. Продължават преговорите между нашите акционери и консорциума, разработващ находището „Шах Дениз“, който до момента не е взел окончателно решение, поради което ние отказваме да коментираме различни спекулации. Проектът за тръбопровод „Набуко“ си остава най-солидният проект, който да подсили диверсификацията на газовите доставки за Турция и Европейските държави“, казва Мичек в специално изявление, получено в редакцията на Econ.bg.
Газопроводът „Набуко“ е предназначен за транспортирането на каспийски газ в Европа и заедно с газопроводите Турция-Гърция-Италия и Транс-Адриатическия влиза в така наречения „Южен газов коридор“. Проектната мощност на „Набуко“, който трябваше да бъде построен през 2017 г., е около 30 милиарда куб.м.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *