Намаляват охранителните фирми в страната

 
Анализът е част от проект с финансиране по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Според проучването служителите в този сектор са с ниски осигурителни доходи, а в същото време секторът е на 8-мо място по икономически растеж през последните години. Двете организации настояват за промяна в лицензионния режим на охранителните фирми, тъй като в момента лицензите се издават от МВР, а министерството държи и част от пазара на охранителни услуги.
Според проучване на Световната банка около 69 процента от фирмите у нас плащат за охрана. Най-често бизнесът си осигурява СОТ, пропускателен режим с охрана и физическа охрана на обекти. Към август тази година в страната има 2174 охранителни фирми, а по данни на МВР в сектора работят 120 хиляди души. Не е ясно каква част от тях са пенсионирани полицаи и военни. Според финансовото министерство годишните разходи за частна охранителна дейност у нас достигат 900 милиона лева. От бранша настояват за нов закон за частните услуги по сигурността и отнемане правото на МВР да извършва търговска охранителна дейност.
„МВР да спре да бъде конкурент на частните охранителни компании, защото МВР е органът, който ни контролира, който ни лицензира, който ни издава лицензите и ни прави конкурентна дейност – Сигнално-охранителна дейност на МВР е пряка конкуренция“, каза изпълнителният секретар на браншовата организация Татяна Иванова.
От бранша смятат, че лицензирането и контролът трябва да се извършва от независима институция, но отказаха да посочат коя да бъде тя. Организациите настояват още за регламентиране на професията „частен детектив“ и изработване на професионални стандарти за нея. Според проучването в сектора има дефицит на IT специалисти, охранители за масови мероприятия и частни детективи.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *