Намаляват сделките с имоти

Сделките с недвижими имоти през третото тримесечие на тази година намаляват в сравнение със същия период на миналата година. Цените продължават да растат, но с по-бавни темпове. Около 1000 евро за квадратен метър е средната цена на тристайно жилище в София.

Резултат с изображение за имоти

През третото тримесечие на годината най-голямо предлагане (48%) се отчита именно при тристайните апартаменти, следвани от двустайните със средна цена от 1030 евро на квадрат. Това показват данни от анализа на агенцията за недвижими имоти „Арко“, оповестени вчера.

Тенденцията за забавяне на имотния пазар е обща за цялата страна. Изключение е Варна със силен ръст на сделките както на тримесечна, така и на годишна основа, сочат данните на Агенцията по вписванията, съобщи Инвестор. бг. В столицата пазарът на имоти се успокоява с годишен ръст на продажбите от едва 1.2% и 1.9% за деветмесечието. Спрямо периода април-юни вписаните сделки в София дори намаляват на 6376 спрямо 7119, информира в.Сега.

В София ипотеките също намаляват с 14% спрямо второто тримесечие (4442 спрямо 5168). Подобна е картината и в Пловдив, където между юни и септември са регистрирани 3817 продажби на имоти. Това е спад с 5.8% спрямо второто тримесечие, когато са сключени 4053 сделки. Продажбите там намаляват и на годишна основа с 2%, докато за деветмесечието постигат ръст от 5.1%. Единствено Варна сред големите градове постига силен ръст на сделките през третото тримесечие от 9.2% спрямо периода април-юни (3543 спрямо 3245). Вписаните имоти в града растат стабилно и за деветмесечието, както и на годишна база със съответно 11.7% и 17.5%, посочва Инвестор. бг.

Според данните на „Арко“ годишният ръст на цените също вече се забавя. През предходните две тримесечия на 2018 и последното на 2017 г. ръстът е бил между 8 и 9%, докато сега се движи в рамките на 7%.

Въпреки спада в броя на сделките от агенцията отчитат засилен интерес на потенциалните купувачи. Водещо в София е търсенето на двустайни апартаменти при средна цена от 65 -70 000 евро, следвани от тристайните жилища с цена от около 100 хил. евро. Предпочитани са сградите в строеж с предстоящо до края на годината разрешение за ползване.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *