Намаляват цената на дизела?

Това каза по време на пресконференция в КНСБ вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде БТА. „Ако с тяхно решение компании, които действат на пазара на горива, решат да замразят цените за месец, два или повече, това ще помогне за планирането и на бизнеса, и на домакинствата“, добави Дянков.
„Такава стъпка ще е полезна в ситуация, в която цените на горивата се променят на световните пазари заради случващото се в Либия. В работната група, съставена от представители на МФ и на фирми от бранша, се обсъждат различни идеи за намаляване на цените на горивата“, каза още финансовият министър.
От страна на фирмите превозвачи дошло предложение за премахване на биогорива като компонент от дизела, като това по изчисления на превозвачите ще намали цената на дизела със 7-8 стотинки, а според МФ – с 6-7 стотинки. Друг вариант е само да се намали акцизът върху биогоривата в дизела и финансовото министерство клони към това решение, съобщи Дянков.
Обсъжда се и възможността за преразпределение на държавния резерв от горива, като това може да намали цената на горивата с около 4 -6 стотинки на литър. Другата идея е била да се позволи всеки, който желае, да вкарва от чужбина цистерни с гориво, но тази идея е отпаднала, за да не се повиши контрабандата, каза още вицепреимерът.
Увеличението на цените у нас идва основно от две групи – храни и горива, коментира Дянков по повод данните, че България е на трето място в ЕС по инфлация. „В сектор „Услуги“, както и в сектор „Строителство“ цените намаляват, а при горивата, въпреки проблемите в Близкия Изток, повишението на цените е краткосрочно“, прогнозира той, като според него до няколко месеца те ще се стабилизират.
Цените на хранителните продукти обаче ще поскъпват дългосрочно, призна Дянков. „Това се налага не само от производствените цени, но и от търсенето. През последния месец цените на зърното на световните пазари вървят надолу, но в България това не се случва“, добави той и заяви, че при разговорите си със зърнопроизводителите ще ги попита какво определя цените на нашия пазар да са по-високи.
Според него повишаването на цените на храните може и да е положително за България, защото страната ни е нетен производител и износител на зърно и хранителни продукти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *