Намалялата безработица удари рамо на пазара в САЩ

Но Wall Street е на път да се опомни, като в момента Dow Jones се качва с 0.37% до 11941 пункта, Nasdaq се катери с 0.06% до 2633 пункта, докато широкият S&P500 е на зелено с 0.34% до 1270 пункта.
Далеч по-лоша е ситуацията на фондовите борси в Европа. В Париж и Лондон понижението е с близо 1% до съответно 3773 пункта за CAC40 и 5684 пункта за FTSE100, a DAX се смъква по-леко до 7073 пункта, минус 0.6%. Причината е единствено в Гърция, където политическите разногласия заплашват да обезсмислят всички съвместни усилия на европейските държави, МВФ и Папандреу през последните 13 месеца.
Опасенията на инвеститорите, че нещата излизат от контрол, доведоха до рекордно ниски лихви по 2 – годишните щатски ДЦК, които се възприемат като най-сигурният възможно актив. Доларът също печели от слабостта на еврозоната, поскъпвайки до 1.4141 долара за едно евро. Йената обаче е още по-сигурна: на ниво 80.879 йени за долар тя днес се качва с 0.2% спрямо зелените пари. Франкът поскъпна с нови 0.45% към долара, а канадският долар загуби над 0.6% заради поевтиняването на петрола.
В момента барел лек суров петрол WTI струва 94.95 долара, а брентът се търгува при 0.6% ръст на 113.69 долара. Само за два дни основната търговска суровина в света олекна с почти 7 долара за барел. Това показва колко изнервени са инвеститорите, които се люшкат между очаквания за икономическо забавяне и притеснения за всеобща загуба на доверие.
Дори златото, което може да се пипне и блести, не струва повече от 1527.80 долара в момента, а среброто се търгува при 35.49 долара – благородните метали носят сигурност по принцип, но толкова рязкото им поскъпване през последните месеци също не дава основание за спокойствие.
Новите безработни в САЩ през мината седмица са 414 хиляди, което е по-добре от предходната седмица с ревизирани 430 хиляди нови заявления за безработни, но над онези 400 хиляди, което се приема като граница за възстановяване на трудовия пазар. След ужасния април, през май има 3.5% ръст на започнатите нови жилища, до 550 хиляди за последните 12 месеца.
13:35 часа
Страх тегне над пазарите и в този час. Европа е разчовърканата рана, която боли най-много и симптомите на това се стоварват с най-тежка сила върху обединената валута  – еврото. То потъва до $ 1.4075, което отстои на 126 пипса разстояние от най-високите котировки в търговията от сутринта.
Засилилият се долар бута надолу цените на суровините, като барел лек американски петрол с доставка през юли в момента струва $ 94.76. Най-ниската котировка в търговията към момента е $ 94.43 за барел лек американски петрол. Сортът брент с доставка през август се котира при $ 114.28 за барел.
Притеснение внесе и Международната агенция по енергетика (МАЕ), която коригира съществено прогнозата си за цената на петрола през следващата петилетка. Според анализ на организацията нуждата от повече петрол, такъв, какъвто добиват страните от ОПЕК, ще доведе до поскъпване на цената на суровината с $ 19. Това от своя страна ще резултира в свиване на потреблението. В краткосрочен аспект МАЕ смята, че има опасност от прегряване на цените на пазара, ако картелът на започне да помпи повече петрол, отколкото в момента.
Междувременно Индия увеличи основната си лихва с четвърт процент, след като в продължение на 15 месеца тя стоя без промяна на едно и също равнище. Сега лихвата, която централната банка на страната иска при отпускането на паричен ресурс, се вдига на 7.50%. През първото тримесечие на годината индийският Брутен вътрешен продукт се покачи със 7.8%, инфлацията на производител към месец май остана висока на 9.06%.
10:25 часа
Не е изненадващо, че и европейските борси отвориха рязко надолу, след като снощи Wall Street и тази сутрин Азия заораха надълбоко в песимизма. Водещите индекси стартират с резки загуби, като най-тежко е положението във Франция.
FTSE 100 INDEX губи 0.69% до 5 702 пункта.  DAX INDEX потъва с 0.68% до 7 066 пункта. CAC 40 INDEX се понижава с 1.10% до 3 764 пункта.
Точно преди старта на сесията представител на Европейската централна банка направи изказване във Франкфурт, което агенция Блумбърг веднага изведе на челната си страница. От него става ясно, че Гърция е огромна заплаха за банковия сектор и именно това е причината централната банка на еврозоната да се противопоставя на предложения за реструктуриране на дълговете или за налагането на други силови мерки срещу свръхзадлъжнялата държава.
От ЕЦБ признават, че ситуацията се влошава след поредното орязване на кредитния рейтинг на Гърция до ниво, под което по-ниско няма.
08:06 часа
Кръвозагубата на Wall Street продължи и тази нощ, като водещите индекси се свлякоха с по повече от процент и половина. Инвеститорите показаха, че са силно разочаровани от данните за представянето на икономиката. Пресните показатели за потребителските цени и индустриалното производство през май се разминаха с очакванията, зададени от анализаторите, което допълнително почерни картината на една забавяща се икономика.
Търговията с корпоративни ценни книжа в САЩ протече при следното разделение на силите: при всяка една поскъпваща акция стояха шест, които поевтиняваха. Изгубиха стойност акциите на банки, минодобивни гиганти, технологични корпорации.
Оправданието с Гърция на фона на лошите макроикономически новини звучи вече изтъркано и това също даде повод на играчите да предпочетат изход от инвестициите си на борсата засега още повече, че положението не е розово и на стоковите, и на валутните пазари.
DOW JONES INDUS. AVG спадна с 1.48% до 11 897 пункта. S&P 500 INDEX изгуби 1.74% до 1 265 пункта.NASDAQ COMPOSITE INDEX се понижи с 1.76% до 2 631 пункта.
Като реакция на песимизма в Америка и след серията негативни данни, които сериозно разколебават прогнозите за възстановяването на икономиката на САЩ, индексите в Азия също дълбаят надолу. За инвеститорите там товарът е двоен, тъй като Европа също не дава признаци за нещо положително. Потенциал да оживи търговията има на борсата в Хонконг, където предстоят няколко първични публични предлагания.
Едно от тях вече привлече интереса на играчите – производителят на висококачествени чанти, куфари и раници Samsonite направи своя дебют на борсата снощи. След като набра успешно от инвеститорите капитал в размер на $ 1.25 млрд., в първия им ден в търговията акциите на дружеството коригираха цената си с 9.2% до 13.14 хонконгски долара спрямо цената на отсичане от 14.50 хонконгски долара след IPO-то. Следващото голямо предлагане, което пазарът очаква с интерес, е на модният гигант Prada.
NIKKEI 225 губи 1.09% до 9 469 пункта.  HANG SENG INDEX потъва с 1.45% до 22 010 пункта. CSI 300 INDEX изтрива 1.05% до 2 932 пункта.
Петролът претърпя много рязък спад под $ 95 за барел до $ 94.81 за барел тази нощ, което понижение в котировките с близо 5% за една сесия време. Поравно за това допринесоха притесненията за гръцките дългови проблеми, лошите макроикономически данни от САЩ и засилилият се през последните сесии долар. Фючърсите за доставка през юли в момента поскъпват до $ 95.45 за барел. Сортът брент се търгува при $ 114.72 за барел, което е поскъпване от 60 цента.
Под силен натиск бе и еврото, чийто курс към долара се промени с почти 2% до $ 1.4162 спрямо $ 1.4463 при навлизането на трейдърите от САЩ в търговията. Към този час спадът за обединената валута продължава до $ 1.4122. В същото време доларът успява да притисне японската йена, като единица от него купува повече йени, отколкото снощи – 81.0150 спрямо 80.3750 вчера.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси
Дарик финанс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *