Наномашини обещават пробив в борбата с рака

Активирани със светлина наномашини се внедряват в раковите клетки и ги убиват за няколко минути. Това е обещаващата нова разработка на трима учени, която взе Нобелова награда за химия за 2016 г.

Изследователите от Университета на Страсбург, Северозападния университет (САЩ) и Университета в Грьонинген са изградили молекулярни машини от атомни вериги. Под въздействие на светлина наномашините се прицелват в определени клетки и прониквайки в тях през мембраната, ги убиват бързо, става ясно от публикация в Nature.

Машините са толкова малки, че 50 хиляди броя от тях, събрани заедно, не превишават дебелината на един човешки косъм. Всяка машина е проектирана така, че да бъде чувствителна към протеина в определен тип клетки, което й помага да открие своята цел.

Под въздействие на светлина машината започва да се върти със скорост до 3 млн. оборота в секунда. Въртенето осигурява необходимата енергия за проникване в клетката. Без светлина, наномашините могат единствено да намерят молекулата, като остават на повърхността й.

При пускане в контейнер с човешки бъбречни клетки, наномашините правят дупки в клетките и ги убиват за няколко минути. Същото се случва, когато наномашините се насочват към раковите клетки на простатната жлеза, информира technews.bg.

Технологията се намира все още в ранен етап на изпитания. Предстоят експерименти с микроорганизми и риби. Има надежда, че в бъдеще наномашините могат да се използват за доставка на лекарства до определени места в организма, както и за унищожаване на ракови клетки.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *