НАПИ обявява търговете за АМ „Тракия” до 10 септември

До 10 септември НАПИ ще бъде готова да обяви старта на тръжните процедури по трите лота на автомагистрала „Тракия”. Това съобщи изпълнителният директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура” инж. Янко Янков. По думите му до седмица-две документацията ще бъде изпратена за съгласуване с Джасперс.

През февруари тази година две от тръжните процедури – за отсечките Стара Загора – Нова Загора и Нова Загора – Ямбол бяха спрени заради нарушения.

Междувременно бе взето решение оставащият участък от АМ „Тракия” да бъде построен със средства от ОП „Транспорт”, въпреки че проектът не е предвиден в програмата. За това ще бъдат използвани средствата за третия участък от АМ „Струма”, който обхваща Кресненското дефиле.

Поради сложността на строителните работи няма да има проектна готовност за започването на строителството до 2013 г., когато изтича програмният период на ОП „Транспорт”, и парите нямаше да могат да бъдат усвоени. Заради това бе извършена „замяна” на проектите, като влезе АМ „Тракия”.

На въпрос как тълкува препоръката на зам.-ръководителя на отдел „България” в дирекция „Регионална политика” на ЕК Карстен Расмусен – в най-кратки срокове да бъдат подготвени допълнителни проекти, които да бъдат включени в ОП „Транспорт”, Янков заяви: „Ние трябва да имаме готови проекти за след 2013 г., когато е следващият период за финансиране по ОП „Транспорт”. Той ясно ни обърна внимание, че до трябва да се фокусираме не само върху ОП „Транспорт”, която сега е в действие, а трябва да започнем ускорена подготовка за следващия период, като подготвим достатъчно проекти”.

Янков бе категоричен, че няма да има други проекти, които да се наложи да бъдат заменени. От Министерството на транспорта, което е управляващ орган на оперативната програма, отказаха да коментират препоръките на експерта от Европейската комисия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *