Наполеон: „В политиката, абсурдът не е пречка”

 
Чл. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет гласи „Държавният бюджет обхваща приходите и разходите на държавата“. Всяка година правителството представя плана си, изпълнява го, понякога не съвсем, и след това трябва да отчете какво се е случило. Така всички, които се интересуват, научават може ли да смята правителството, успява ли да постигне целите си, ако не – защо, какво непредвидено се е случило и как управляващите са решили проблема, и не на последно място, взели ли са си поука.

Да, ама не! Ето как протича отчитането на изпълнението на държавния бюджет в България в последните години.
2002 – Парламентът НЕ гледа и не приема отчет за изпълнението на държавния бюджет за 2001
2003 – Парламентът НЕ гледа и не приема отчет за изпълнението на държавния бюджет за 2002
2004 – Парламентът НЕ гледа и не приема отчет за изпълнението на държавния бюджет за 2003
2005 – Парламентът НЕ гледа и не приема отчет за изпълнението на държавния бюджет за 2004
Май 2006 – Парламентът приема наведнъж отчетите за изпълнението на държавния бюджет за четири години (2001, 2002, 2003 и 2004) – обсъждането трае 10 мин., никой не пита и съответно никой не отговаря.
2007 – Парламентът приема отчета за изпълнението на държавния бюджет за 2006
2008 – Парламентът приема отчета за изпълнението на държавния бюджет за 2007
2009 – Парламентът НЕ гледа и не приема отчет за изпълнението на държавния бюджет за 2008. Отчет има и той е достъпен на страницатана финансовото министерство, но контрол от законодателната власт не е осъществен, въпреки че и досега той е бил на практика формален – без търсене на обяснения или опит за анализ от страна на депутатите.
Към 17 септември 2010 – Парламентът НЕ е гледал отчет за изпълнението на държавния бюджет за 2009.
За разлика от други години, обаче, онзи ден, на 16 септември 2010, за първи път проектът на министерството на финансите за държавния бюджет за 2011 беше публикуван повече от месец по-рано от предвидения краен срок. Несъмнено похвално действие, което ще даде възможност, надяваме се, за по-голям публичен дебат каква трябва да бъде политиката на правителството през 2011. Този дебат обаче няма да е пълен, ако настоящото правителство не представи първият си отчет за изпълнението на бюджета от стартирането на своето управление.
Защо е важно да се гледа отчетът за изпълнението на държавния бюджет от Парламента?
Напълно достатъчният отговор е „Защото това са нашите пари и имаме право да знаем”.
В допълнение, когато депутатите разглеждат отчета на правителството, те:

Могат да питат и търсят обяснения – така финансовото министерство ще трябва да обяснява действията си и да се осъществява, макар и последващ, контрол
Могат информирано да обсъждат проектите за следващи периоди, които им се предлагат
Могат да предлагат промени – спиране на безумни разходи и програми, намаляване на харчове, увеличаване на ефективността и т.н.

За съжаление тук правилната дума е «могат». Депутатите «могат» да осъществяват контрол, «ако» се представя отчет за изпълнението на бюджета, но в последните 8 години те не са го правили. Както казва Наполеон „В политиката, абсурдът не е пречка”.
 
 
* Заглавието е на www.financebg.com

Светла Костадинова, ИПИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *