НАП: Грешник е този, който се крие, а не който не плаща!

НАП замаха заканително пръст още след изтичането на първия месец на годината и заплаши онези  граждани и фирми, които може и да „забравят“ да си платят налозите. Санкциите предвиждат дори блокиране на заплати и хонорари, банкови влогове и разплащателни сметки, коли и имоти.Запорите се налагат от публични изпълнители – спецслужителите от Дирекцията за събиране на държавните вземания. Ако и това не подейства, следващата стъпка е разпродажба на имуществото от публичните изпълнители към приходната агенция за покриване на задълженията.
От обясненията на данъчните се разбира, че най-важното е длъжникът да не се крие. Строгите мерки се прилагат, когато данъкоплатецът се е забавил с парите и бил е подканен от НАП по телефона или по мейла да се издължи доброволно, а не е реагирал.
„Налагането на запор на банкови сметки, на работната заплата, автомобилите и недвижимите имоти на гражданите и фирмите, описът и продажбата на имуществото са крайни мерки, които могат да се избегнат. НАП съветва клиентите с просрочия да платят своевременно задълженията си или, ако имат финансови затруднения, да ги споделят. Ако получат покана за доброволно плащане, гражданите и фирмите е добре в 7-дневен срок да погасят задълженията си“, уточняват данъчните.
Ако по случая вече е образувано изпълнително дело, длъжникът трябва да се свърже с публичния изпълнител, тъй като плащането тогава се прави по друга банкова сметка на НАП. А ако клиентът има финансови трудности, може да се договори с данъчния инспектор за разсрочване, отсрочване и представяне на обезпечение за задълженията си. Така ще спаси имуществото си от разпродажба.
От началото на годината досега 8000 длъжници с неплатен ДДС и други данъци са влезли в процедура по събиране с изпълнително дело, съобщиха в петък от приходната агенция. Повечето са фирми, които не са плащали налозите си над 2 месеца.
НАП е започнала кампания за подсещане, като изпраща съобщения за доброволно плащане в 7-дневен срок. Такива кампании ще се провеждат в началото на всеки месец, като су използват всички форми на изпращане на предупредителните сигнали.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *