НАП: Длъжници теглят кредити с фашливи документи

За да теглят кредити от банки, да получат разрешения за определена дейност, да участват в обществени поръчки и други някои фирми и физически лица си служат с недействителни данъчни удостоверения. Според информационната система на приходната агенция тези хора са натрупали значителни задължения, но от представените фалшификати излиза, че са изрядни платци, се казва в официалното съобщение.
За повечето от засечените фалшиви удостоверения, не са постъпвали искания от лицата за издаването им, каквото е законовото изискване. В други случаи, искания са подадени, но издадените удостоверения впоследствие са фалшифицирани и лицата се оказват без задължения. Върху някои от недействителните документи са поставени дори подправени подписи на служители, работещи в дирекцията. Столичната НАП е уведомила Прокуратурата за всеки един от случаите, в които са засечени фалшиви удостоверения.
„Подобни документни измами са абсолютно недопустими и за всяка установена злоупотреба ще търсим наказателна отговорност от лицата. Веднъж попаднали в полезрението на НАП, такива фирми и лица ще бъдат обект на постоянен контрол“, каза коментира Бойко Атанасов – директор на НАП-София.
В момента в България удостоверения за платени данъци и осигуровки се изискват при над 50 различни повода. За да се издаде такова удостоверение се подава искане в офиса по постоянно местоживеене за физическите лица и ЕТ и по регистрация за всички останали. Удостоверението се издава в 7-дневен срок от постъпване на искането след обстойна проверка за наличие или липса на задължения.
Освен за неплатени данъци и осигуровки, данъчните служителите следят и за просрочени глоби, наложени от различни институции – КАТ, ДАИ, ИА „Главна инспекция по труда“, съдилищата и др. Събирането на неданъчните публични задължения стана ангажимент на НАП в началото на миналата година, след вливането на Агенцията за държавни вземания в приходната агенция. През 2010 г. инспекторите на столичната дирекция са издали 96 807 удостоверения за липса на задължения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *